Даниела Дариткова в Русе: Социално – здравните грижи ще са междинно звено между системата на здравеопазване и населението

Даниела Дариткова в Русе: Социално – здравните грижи ще са междинно звено между системата на здравеопазване и населението
Публикация   04:06     17 Ян, 2015 /     akcent.bg   /     581

 

За да се справим с нарастващия натиск върху системата на здравеопазване от хронично болните пациенти, се породи идеята да се въведат т. нар. социално-здравни грижи. Те ще са междинно звено между системата на здравеопазване и населението, каза по време на пресконференция днес в Русе зам. – председателят на парламентарната комисия по здравеопазване от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова - Проданова. Това стана в присъствието на народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, както и на собственика на лечебни заведения „Медика“ д-р Кирил Панайотов. Поводът за идването в Русе бе срещата с лекари, стоматолози, директори на здравни заведения и териториални поделения на държавни структури, на която бяха обсъдени бъдещи законодателни промени и текущи проблеми.

Хората в отдалечените населени места и тези в неравностойно положение, социално слабите, възрастните и хронично болните ще могат да получат съответните грижи от социално-здравни работници, добави депутатът. Проектът за социално-здравни грижи вече има пилотна реализация с помощта на БЧК и Швейцарския червен кръст във Враца. "В сътрудничество с БЧК се върви в посока тази практика да намери своето законодателно решение и да бъде представена в цялата страна", каза тя. Вероятно ще се наложи нова професионална квалификация на работещите. Проблем е финансирането. В следващия програмен период ще се търсят възможности за финансиране на тази програма. „Би следвало на базата на Общините да се поставят тези структури, но трябва да се търси комбинирано финансиране и от социалното министерство и евентуално помощ от европейските програми", каза още зам. – председателят на комисията по здравеопазване.

Бюджетът за здравеопазване през тази година е над 3.5 млрд. лв., а той дава определена стабилност. Планираните промени ще позволят лечение на българските граждани на европейско и световно ниво, като се направят и постъпки за единна национална здравна карта, която да отрази потребностите от различни видове лечебни заведения в различните региони на страната, за да има балансиран достъп на всички граждани до медицински дейности. Договорени са 85 млн. евро за преструктуриране и укрепване капацитета на Спешната помощ. Ще се случи и платформата за електронно здравеопазване, добави депутатът.

В хода на близо 100 – минутната среща с лекари, стоматолози и др. от Русенска област по проблеми на здравеопазването бяха изтъкнати и редица предложения, сред които създаване на единна сервизна система за линейните ускорители в комплексните онкологични центрове в страната, промени в нормативната база за финансирането на центровете за психично здраве и пр.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha