Ще се сменя моделът на плащане - НЗОК ще поема цялостната терапия, а не медикаменти

  Ще се сменя моделът на плащане - НЗОК ще поема цялостната терапия, а не медикаменти
Публикация   04:05     14 Ян, 2015 /     akcent.bg   /     562

В момента касата плаща над 3000 препарата

 

След спорните идеи за реформи в здравното осигуряване здравното министерство ще предложи и промени в лекарствената политика, които имат потенциала да предизвикат най-малкото хаос и разкарване на хиляди хронично болни. Занапред здравната каса трябва да плаща не за отделни медикаменти, а за лекарствена терапия на заболяванията, обяви министър Петър Москов вчера във Велико Търново. "За медикаментите, които са част от тази терапия, НЗОК ще плаща 100%, а не както досега - 25%, 50% или дори нищо", допълни той.

"Целта на Министерството на здравеопазването е да се премине към заплащане на 100% на медикаментозно лечение за заболяване. По този начин държавата ще покрие всички медикаменти, нужни за лечението на съответното заболяване. Тези медикаменти ще получат маркировка в зелен цвят и така българските граждани ще знаят кое е достатъчно за лечението на определено заболяване. Те ще бъдат на 100% покрити от солидарния фонд и от държавата", каза Москов, цитиран от "Фокус". Според него това е и начинът да спре лобизмът в лекарствения сектор. "Това е различен подход и разказът за лобизма - това хапче на коя фирма е и колко трябва да бъде платено от фонда, ще бъде прекратен", обяви той.

   В момента касата плаща над 3000 препарата, а цените и процентите, които се поемат от тях, се определят от Националния съвет по цените и реимбурсирането на лекарствата. Не е ясно каква точно ще е промяната и дали ще се изготвят терапевтични протоколи, в които ще се описва за кое заболяване кое точно лекарство ще се предписва. Не е ясно и как ще стане така, че НЗОК ще покрива напълно цената и дали няма да се плащат единствено най-евтините препарати или пък броят на заболяванията, за които плаща касата, няма да бъде намален. Всяка подобна промяна би довела до смяна на лекарствата на хиляди хронично болни, което обикновено е съпроводено от доста хаос и напрежение в системата. Отделно може да се окаже, че много хора ще трябва да си плащат изцяло медикаментите. Москов единствено поясни, че скоро започва публично обсъждане на предлаганите промени.

   Скоро в МЗ ще се подпише рамково споразумение с представители на фармацевтичния бизнес, а целта е да се наложи дългосрочен контрол върху нарастването на разходите за лекарства, каза още министърът. Според него през м.г. има 40% ръст на разходите на здравната каса за лекарства и това не бива да продължава. "В най-богатите страни годишното нарастване е от около 5% и именно тази цифра трябва да служи за таван в България", смята Москов. С фирмите ще се работи за големи пакетни споразумения, а не за отстъпки за отделни лекарства. Шефът на здравната комисия в парламента Стоян Тонев обаче смята, че за да се намалят тези разходи, е необходимо половината от оригиналните лекарства, за които плаща НЗОК, да бъдат заменени с генерични.

  Една от мерките за ограничаване нарастването на разходите в лекарствения сектор е налагането на забрана за увеличение на цените на медикаментите без рецепта през 2015 г., отбеляза Москов. Предишни министри са забравили да наложат такова ограничение и в резултат всяко хапче за обикновена настинка е поскъпнало с по 10 лв., допълни той.

                  ПЪРВИЧНА ПОМОЩ

  В близките седмици МЗ ще приеме национална програма за унифициране на добрите резултати при работата на личните лекари, каза Москов и напомни, че ще има критерии за оценка на работата на джипитата. "В края на годината 10% от най-добрите ще получат масивна сума пари като бонус", добави министърът. Една от идеите за стимулиране на личните лекари е бонуси да получават тези, чиито пациенти не влизат в болница. Не е ясно обаче как ще се преценява защо и по чия заслуга даден човек не е влязъл в болница, нито как ще се разбира, че изобщо е имал нужда да бъде хоспитализиран.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha