Събота, 11 Януари 2025

„Пристан” отваря днес врати обновен като ресторант

„Пристан”  отваря днес врати  обновен като ресторант
Публикация   19 Дек, 2014   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1372

Гостите на заведението ще усетят мекотата и вкус на Средиземноморието, както запомнящи се ястия и гозби от прясно телешко

 

 Снимки 1,2,3

 

    ИНТЕРИОРЪТ

В старанието си всеки да получи своята индивидуалност, често сменя името на заведението, което е работило преди него.

Тази практика обаче не е намерила интерес от собствениците на лятна градина „Ванеса”, които са решили по-скоро да дадат нов живот на бившето вече бистро „Пристан”.

   Ако говорим за концепция, но определено тя отнася гостите на заведението към Средиземноморието.

   Интериорът създава уют и спокойствие, Преобладава гамата в кафяво, бежево и бяло. А не може да останат незабелязани двата аквариума с екзотични риби.

В единият плуват сладководни, а в другия – морски.

  Интересни сред сладководните са цихлиди от езерата в Западна Африка, змийорки  и други.

    В същия този стил ще бъде и лятната градина. Елементи от ковано желязо в заведението и на открито пресъздават атмосферата на истински пристан, на който може да се усети духа да морето.

 

 РЕСТОРАНТЪТ

 

 Естествено, след толкова акценти за море, кухнята е насочена също в тази посока…

Но нека първо да следваме менюто..И тук обаче е спазена традицията и се започва със салатите. Те са традиционни български и класически.

  Първите ще останат без коментар. А при класическите ще открием и Цезар, и Анел, и норвежка салата с козе сирене и скариди…

 

    Без да следваме строго менюто, то внимание, и то сериозно, заслужават и предястията. Тук морето е събрано с вкусове и блюда от испанска и италианска кухня, както и от далечно Мексико. Акцент тук може да бъдат онези предястия, които са по рецепта на главния готвач. Използват се в различните кулинарни предложения и различен по сорт ориз /жасмин, императорски и др./

 

   И дано вече търпението да не се е изчерпило- дойде ред и на основните ястия.

  Ако има нещо, с което трябва да се предпочете и запомни обновеният ресторант „Пристан”, то те са две неща.

      Отново ще предложим рибите и рибните деликатеси, майсторски и вкусно приготвени и изискано поднесени. Пресни средиземномрски образци на скариди, калмари, миди, лаврак и цепура се приготвят съответно по гръцки и кипърски рецепти.

От българските речни и морски риби предложенията са от облез, през шаран, бяла риба и др.

 

    А всичко това в определени моменти ще бъде още по-обширно представяно в тематични вечери на турската, италианската и дори на … българската кухня.

 

    А другото нещо, което не трябва да бъде подминато в никакъв случай, са ястията и гозбите от телешко. Най-малко заради факта, че то е със сигурност възможно най-прясно, тъй като е от фермата на съдържателите. Затова със сигурност телешкото ще бъде винаги прясно и то на достъпни цени.

   Колкото до обедното меню- то то ще е отворено и ще се пише от желанията на клиентите.

  За най-малките посетители на заведението, което все още не оценяват вкуса на пепър стека, то за тях компромисно като асортимент, но в никакъв случай и като качество, в заведението се предлагат спагети и пици.

   И да завършим както следва, с десерта. Сякаш и той не е за подминаване, защото  се прави от изкусните ръце на работещите в модерно оборудваната кухня. Чийз кейк, пайове, суфлета, макар и „вредни”, вече са обект на множество атаки, и то предимно от женския пол.

  И като стана дума, че тук се приготвят доста от нещата в менюто, но да прибавим и домашната питка от обикновено или пълнозърнесто брашно.

 

   Това е… впрочем, ето че щяхме да пропуснем винената листа. А и тя ангажира с четене и възможност да добър избор- както на вина от български изби, така и от Франция, Италия, Нова Зеландия и Чили.

 

     Наздраве!

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha