Кинезитерапевти помагат при болест на Бехтерев

Кинезитерапевти помагат при болест на Бехтерев
Публикация   02:49     25 Юли, 2014 /     akcent.bg   /     414

 

  С шестмесечен интензивен курс лекуват пациенти с болестта на Бехтерев в Медицински център „Медика Експерт” в Русе.

 Лечението се поема от Здравната каса и се води от високо квалифицирани специалисти в областта на Физикалната и рехабилитационна медицина.

 Заболяването най-често започва между 20 и 40 годишна възраст и води до трайно обездвижване на гръбначният стълб, а понякога и на периферните стави. Става дума за т.нар. срастване между отделните прешлени, при което се получават костни мостове.

 Именно тук е основната роля на кинезитерапевтите, които се стараят да не се допусне това обездвижване на тялото, което е характерно за болестта.

 „В световен план е доказано, че двата крайъгълни камъка за лечение на болестта на Бехтерев са медикаменти и движение. Докато при други заболявания на гръбначния стълб болката настъпва при движение, тук е характерно това, че болката намалява при физическа активност”, коментира кинезитерапевтът Александър Андреев.

 Той уточни че при раздвижването на пациента се разкъсват образувалите се малки сраствания и така сe подобрява обема на движение.

 Преди началото на терапията, която е строго индивидуална за всеки пациент на МЦ „Медика Експерт”, се прави пълен преглед с тестове, който отговаря на световните здравни стандарти.

 Терапията при шестмесечния курс на лечение се провежда два пъти седмично, като заниманията продължават по час и половина. Тя включва специализирани кинезитерапевтични методи и аеробна кардиотренировка под контрол на медицинско лице.

 „Правим изследвания и тук при нас в Медицинския център, и Тубдиспансера. Защото при скованост се стига до засягане на гръдния кош, което от своя страна пречи за нормалното дишане на пациентите”, допълва Александър Андреев. Той подчерта, че работата при пациенти с болестта на Бехтерев се акцентира на сърдечно-съдова и белодробна профилактика.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha