Десислава Атанасова: Болници могат да затворят през септември

Десислава Атанасова: Болници могат да затворят през септември
Публикация   02:33     27 Юни, 2014 /     akcent.bg   /     395

Бившият министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви за economic.bg, че неяснотата как ще се преодолее рекордния дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса може да доведе до затваряне на някои болници през септември.

Атанасова посочва, че финансовият недостиг е в размер на 500 млн. лв., годишен дефицит, който не е бил регистриран никога досега. „Не се знае откъде ще се попълнят тези средства, а заявките са, че изобщо не се мисли за актуализация на бюджета, което означава само едно - през месец септември болниците ще затварят . Няма да има пари за заплати и лекарства“, допълва тя.

Народният представител от ГЕРБ многократно е настоявала министър-председателят да обърне сериозно внимание на този проблем и да бъдат предприети адекватни мерки, защото по думите ѝ, „министърът на здравеопазването няма ни най-малка идея какво трябва да се случи“. Атанасова обясни, че дисбалансът се дължи основно на разходите за болнична помощ и лекарства, но все още липсва детайлен количествен анализ на причините. НЗОК е трябвало да внесе в Парламента отчет за първото шестмесечие, но това все още не се е случило.

Според нея, липсват стратегии по отношение на спешната помощ, лекарствената политика, човешките ресурси, здравно неосигурените и дефицита в здравната каса. Тя изтъкна, че представената национална здравна стратегия в Брюксел е върната от Европейската комисия с редица забележки, а Комисията е посочила в шестте препоръки за България, сектор здравеопазване като изключително належащ за реформа.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha