Събота, 21 Декември 2024

Алкохолът помага при лечение на диабет

Алкохолът помага при лечение на диабет
Публикация   30 Апр, 2011   /     Виктор Колев   /     689

     “Чаша червено вино може да се окаже по-ефективно за контролиране на кръвната захар и лечение на диабет отколкото стандартните лекарства за диабет”, твърдят американските учени.

    Предишни изследвания са показали, че червеното вино, гроздовата обвивка и сока от червено грозде съдържат вещества, наречни полифеноли. Полифенолите са антиоксиданти, които са доказали способностите си за регулиране на нивото за кръвната захар и могат да предотвратят заболяването захарен диабет или ако то е налице, да го контролират. В своето изследване, учените са наблюдавали действието на гроздовите полифеноли върху клетъчния рецептор, който играе важна роля в процеса на усвояването на кръвната захар, съхраняването на енергия и мазнини. Те установяват, че дори една малка чаша вино съдържа достатъчно полифеноли за деактивира този рецептор поне до степента на ефективност на лекарството за диабет Авандия.

   Изследователите освен това са направили сравнение между 12 вида вино. Резултатът показва популярното мнение, че концентрацията на полифеноли в червеното вино е по-голяма.

   “Това е научно доказателство, че малко количество вино наистина е полезно за здравето”, твърди Алойс Джунгбауер. Освен това той наблега на факта, че виното е калорично и ключа  е в умерената консумация.

   Какво означава умерена консумация? “Една чаша за жени и две за мъже,” Прекомерно голямото количество вино може да предизвика захарен  диабет и напълняване.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още