Потреблението на пресни плодове и зеленчуци в Европейския съюз е продължило да намалява - с 8.2 на сто през 2012 г. спрямо предходната година, съобщи днес Европейската асоциация на свежите продукти Freshfel, цитирана от агенция "Франс прес".
Европейците са консумирали средно на ден едва по 386.96 грама свежи продукти, което е под прага от 400 грама, определен от Световната здравна организация. Плодовете са се яли най-малко - минус 11.8 на сто на потреблението им спрямо 2011 г. в сравнение със спада от 5.3 на сто на консумацията на зеленчуци. Общият спад е с 8.7 на сто спрямо средното равнище за периода 2007 - 2011 г.
Според експерти на Freshfel това понижение се дължи на промяната в стила на живот и на острата конкуренция в хранително-вкусовата промишленост, включително и при продуктите, представяни като свежи (плодови сокове, супи).
Схващането, че плодовете и зеленчуците са скъпи и породилите се страхове, че те са обработени химически, вероятно също са изиграли роля за отчетения спад, коментира Филип Бинар, генерален секретар на асоциацията. Въпреки това плодовете с голяма добавена стойност като мангото и авокадото, са подкрепили най-силно сектора, допълни Бинар.
Производството в ЕС (-12, на сто за плодовете и -6 на сто за зеленчуците) и вносът от трети страни също са продължили низходящата си тенденция. В същото време износът остава висок със скок от 39 на сто за плодовете и с 20 на сто на зеленчуците през 2012 г. спрямо средното равнище на тези показатели през предходните пет години.
За да подкрепи производството и потреблението, ЕС неотдавна вдигна бюджетите за популяризиране на свежите продукти в училищата и налагането им на вътрешния европейски пазар, както и за износ, отбеляза агенцията.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай