260 млн. лева са предвидени по новата Национална програма за подпомагате на лозаро-винарския сектор за периода 2014-2018 г. Приемът на заявления започва през март. Това обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на традиционното зарязване на лозята в Сухиндол на днешния празник Трифон Зарезан.
„Министерството на земеделието и храните отделя специално внимание на този сектор. Необходимо е да подкрепим не само производството на вино, но и неговата реклама, за да успеем да завоюваме нови пазари", подчерта проф. Греков.
В програмата има специална мярка за популяризиране на български вина в трети страни. Освен това, в нея са заложени средства и за преструктуриране на лозя, за събиране на реколта на зелено и за инвестиции, каза министърът.
Той допълни, че гроздо- и винопроизводителите ще имат възможност да кандидатстват и по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. „Акцент в нея са малките ферми, така че ще стимулираме производството и на бутикови вина", подчерта той.
През 2013 година са произведени 175 хил. тона вино, от които са изнесени над 159 хил. тона.
260 млн. лева са предвидени по новата Национална програма за подпомагате на лозаро-винарския сектор за периода 2014-2018 г. Приемът на заявления започва през март. Това обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на традиционното зарязване на лозята в Сухиндол на днешния празник Трифон Зарезан.
„Министерството на земеделието и храните отделя специално внимание на този сектор. Необходимо е да подкрепим не само производството на вино, но и неговата реклама, за да успеем да завоюваме нови пазари", подчерта проф. Греков.
В програмата има специална мярка за популяризиране на български вина в трети страни. Освен това, в нея са заложени средства и за преструктуриране на лозя, за събиране на реколта на зелено и за инвестиции, каза министърът.
Той допълни, че гроздо- и винопроизводителите ще имат възможност да кандидатстват и по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. „Акцент в нея са малките ферми, така че ще стимулираме производството и на бутикови вина", подчерта той.
През 2013 година са произведени 175 хил. тона вино, от които са изнесени над 159 хил. тона.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай