Център за демографска политика: 3 млрд. лв. за здраве потъват всяка година

Център за демографска политика: 3 млрд. лв. за здраве потъват всяка година
Публикация   00:08     25 Ноемв, 2013 /     akcent.bg   /     381

 

Над 3 млрд. лева, предназначени за здравеопазване в България, потъват всяка година.  Това заяви пред РЕПОРТЕР проф. Петър Иванов, зам.-председател на Центъра за демографска политика.  

Средствата са сбор от публичните разходи – 1 млрд. и 700 млн. лв. и частните – 1 млрд. и 500 млн. лв., които ежегодно правят НЗОК и домакинствата у нас. Трудно е да се определи обаче каква част от тези пари се крадат и каква част се управляват неефективно, заради непрозрачната политика на управлението им, посочи още проф. Иванов. 

По данни на ООН и ЦРУ страната ни заема едно от водещите места в света по смъртност, европейски шампион сме и по 5 болести, а по отношение на други 17 сме с показател над средния за Стария континент. 

Това доказва, че средствата за здраве нямат резултатност и потъват, обясни проф. Иванов. 

По думите му парите ни отиват при здравните олигарси в лицето на управляващите, а здравеопазването се е превърнало в печеливш бизнес. 

Състоянието на здравната ни система в момента е отчайващо и докато държавата и партиите продължават да правят политика от нея, вместо за нея, нищо добро не ни очаква, категоричен е д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. 

По думите му България е на път да изчезне, ако в близките 5 години не се предприемат мерки.

У нас съотношението между публичните и частните разходи за здравеопазване е съответно 52% на 48%. По данни на НСИ домакинствата в страната са 3 008 000 като всяко от тях доплаща за здравни грижи средно по 501 лв. годишно. 

Проф. Петър Иванов:  Плащаме "Данък болест"

 

Най-богатите хора у нас са свързани със здравеопазването и това е печално, заяви пред вестника проф. Иванов. То до такава степен се е превърнало в бизнес, който генерира печалби, че дори плащаме данък, ако се разболеем – 20% ДДС за това, че си купуваме лекарства. 

Според БЛС най-сериозният проблем в здравеопазването ни в момента е кадровият. По данни на браншовата организация в страната остават лекари пенсионери, а дефицитът на специалисти в Спешната помощ тепърва ще се засилва.

  

В Европейския съюз

 

На последно място сме по здраве

 

България е на 9-то място по смъртност в света, сочат данни на НСИ. Сред основните причини са болести на органите на кръвообращението, рак, болести на дихателната система и др. Най-критична причина обаче е състоянието на българското здравеопазване. По качество то заема последното, 27-мо място, от всички страни в ЕС. По разходи за здравеопазване страната ни е на 69 място от общо 189 страни. Пред нас са държави като Уганда, Афганистан, Гвинея-Бисау и др. Тревожен е фактът, че в последните години у нас масово се закриват болници, а в малките населени места хората остават без достъп до лекарска помощ.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha