Здравна карта болници не храни

Публикация   00:07     24 Ноемв, 2013 /     в-к "Банкерь"   /     382

Въпреки че до официалната поява на новата здравна карта остават поне няколко месеца, мистерията около съдържанието на проектодокумента вече предизвика паника сред болничните управители. Най-застрашени от орязването на болничните легла в страната се чувстват ръководителите на частното и общинското здравеопазване. Едните по принцип са припознавани от държавата като неканени гости на "трапезата"на здравната каса, а другите и сега едвам покриват медицинските стандарти и евентуалното им завишаване автоматично ще ги изхвърли от играта. Затова двете страни се обединиха в общ фронт, за да защитят територията си.

От другата страна на барикадата е здравният министър д-р Таня Андреева. Тя има ужасно трудната задача да отсее "зърното от плявата", тъй като от около 400 болници, поликлиники, хосписи и медицински центрове 377 имат договори със здравната каса за тази година. Много или малко са те ще кажат експертите, но е факт, че от Световната банка нееднократно посочиха, че големият брой болници в страната и тяхната разпокъсаност е една от основните причини за неефективните здравни услуги и пилеенето на средства у нас. В това отношение явно "жребият е хвърлен", но и съпротивата ще бъде жестока. Здравното законодателство е толкова пропускливо, че позволява да бъде атакувано от всички страни.

"Националната здравна карта е инструмент за закриване на болници и създава предпоставки правителството, в лицето на Министерството на здравеопазването, да се меси грубо в пазара на здравните услуги", каза председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Явор Дренски. Според него със здравната карта

ще бъде спряно предпримачествотов сектора, което не бива да се допуска, тъй като през частните болници преминават около 300000 пациенти годишно.

Д-р Методи Янков добави, че ако картата се запази във вида, който предвижда настоящия проект, това ще доведе до появата на огромни листи на чакащи пациенти."Немалко частни и малки общински болници, които няма да могат да сключат договор със здравната каса, ще бъдат затворени", изтъкна Янков.

Сдружението, заедно с Центъра за защита на правата в здравеопазването, Българската асоциация за закрила на пациентите и Сдружението на общинските болници се заканиха, че ще дадат на съд медицинските стандарти. Според съглашението те са създадени, за да ограничават достъпа на пациентите до определени лечебни заведения, благодарение на което са били закрити около 20 общински болници.

Представителят на пациентите Стойчо Кацаров посочи, че стандартите са една от основните причини за дефицита в бюджета на касата и за задлъжняването на болниците, защото съдържат само количествени критерии и нямат никаква връзка с качеството на здравните услуги. Кацаров смята, че всичките 39 медицински стандарта са незаконни, но ще атакува "показно"в съда само този за хирургия, за да не се срути здравната система.

Председателят на Сдружението на общинските болници и директор на лечебницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев пък посочи, че "общинарите"не са против съществуването на здравната карта, но не искат да се започва със закононарушения от самото начало, тъй като Законът за защита на конкуренцията не позволява административното определяне на максимален брой легла. "Ролята на здравната карта е да урегулира правилата и да осигури минимален медицински стандарт. Ако се говори за закриване на легла, отнети компетенции и други неща, които изкуствено се завишават, така че общинските болници да не могат да отговорят, то ще се върви в посока на закриване на болници с още по-бързи крачки", обясни д-р Тотев.

Министър Андреева увери недоволните, че здравната карта няма да "плаши"с механизми, по които едни лечебни заведения в зависимост от собствеността им ще могат да сключват договори с касата, а други - не. По думите й в методиката на документа ще бъдат заложени много критерии, сред тях брой и възраст на населението, инвалидизация, заболеваемост, комплексност на здравните услуги и други, които преди всичко да защитават пациентите. "Ако има болници, които да се чувстват в риск, защото не изпълняват критериите, те имат достатъчно време да се поправят. Всички изпитват безпокойство и това е нормално, защото за първи път здравната карта ще има задължителен характер, както е навсякъде по света", отбеляза здравният министър. Засега е ясно, че няма да има намаляване на болничните легла в региони с лошо здравно покритие, нито ще бъдат закривани лечебни заведения в труднодостъпни райони."

От Лекарския съюз поставиха не по-маловажния акцент за кадрите и оборудването. Според лидера на медиците д-р Цветан Райчинов за изработването на картата е нужна точна преценка на

покритието от медицински персонал

 и неговата компетентност, наличната апаратура и функциите на отделните лечебни заведения. "За да се уеднаквят тези параметри за страната, е необходимо да бъде определен минималният брой по видове специалности за конкретния контингент от населението, който ще се обслужва", допълни той. Райчинов обаче смята, че схемата би могла да работи само ако спешната помощ перфектно изпълнява ролята си. От своя страна регионалните лекарски колегии трябва да помагат със становище дали в даден район може да се откриват нови индивидуални практики или клиники.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha