Достъпът до лечение в страните-членки на ЕС в периода 2001-2013 г. се е увеличил с 200%

Публикация   00:03     19 Ноемв, 2013 /     akcent.bg   /     359

 

Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА) проведе конференция на тема: „Рационалната лекарствена политика - гаранция за подобряване на достъпа на пациентите до медикаменти”. Събитието се състояна 14.11.2013 г. в зала „Изток” на Народното събрание и протече под патронажа на Комисията по здравеопазване в НС и Министерство на здравеопазването.

На конференцията като лектори и гости присъстваха представители на здравните институции, съсловните съюзи на лекари и фармацевти, пациентските организации, фармацевтичната индустрия и академичните среди. Форумът бе открит с прочитане на поздравителен адрес от името на председателя на НС Михаил Миков, слово на д-р Нигяр Джафер, председател на комисията по здравеопазване в НС и на д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. Д-р Джафер отбеляза, че средната цена за лекарствена терапия се е понижила с 60%, а достъпът до лечение в страните-членки на ЕС в периода 2001-2013 г. се е увеличил с 200% благодарение на употребата на генеричните лекарства. Приветствие към присъстващите направи  Николай Хаджидончев, председател на БГФармА.

Oсновен лектор на конференцията беше Ейдриан ван ден Ховен, генерален директор на Европейската генерична асоциация (ЕГА). В своята презентация той отбеляза огромната роля на генеричните лекарства за здравеопазването в Европа, както и нарастващото значение на биоподобните медикаменти. Ван ден Ховен говори и за това, че в много страни от ЕС сключвайки договор със здравния фонд, лекарите се задължават да предписват определен процент генерични медикаменти, за да се разходват по-ефективно публичните средства за лекарства. Той допълни още, чене е подходящо цените на генеричните медикаменти да се сравняват с тези в останалите страни от ЕС и НЗОК да заплащата лекарствата на най-ниските нива, това създава риск от изтегляне на медикаменти от българския пазар. 

От изнесената информация по време на събитието стана ясно, че в България благодарение на генеричните лекарства за последните 5 години средната цена за ден лечение се е понижила с 23%, докато достъпът до лечение се е повишил с 80% за 7 основни терапевтични групи (Angiotensin II antagonists, anti-depressants, anti-epileptics, anti-psychotics, anti-ulcerants, cholesterol regulators and oral anti-diabetics). От съществено значение е и тяхната роля за осигуряване на стабилност на здравната и здравно осигурителната система. За 2013 г. пазарният дял на генеричните медикаменти в опаковки е 54% спрямо оригиналните продукти, а разходваните средства за тях възлизат едва на 21% от общите лекарствени разходи, което още веднъж доказва ефективността им за бюджета на НЗОК. Например навлизането на генеричния Clopidogrelе довело до понижаване на цената за ден лечение със 700% за период от 3 години. По данни за биоподобните лекарства, изнесени на конференцията, се разбра, че този вид медикаменти играят все по-съществена роля за лечението на българските пациенти. През 2009 г. техният дял спрямо оригиналните продукти е бил едва 2%, докато през 2013 г. той вече възлиза на 35%.     

По време на форума презентации изнесоха още проф. Татяна Бенишева, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране, д-р Кунчо Трифонов, управител на IMSБългария и Владимир Афенлиев, член на изпълнителния съвет на ЕГА и директор „Бизнес операции” в Софарма АД. Oт техните презентации стана ясно, че е необходимо да се работи още върху фармацевтичното законодателство у нас, както и върху развитието на административния капацитет на здравните институции, най-вече на Националния съвет по цени и реимбурсиране, за да стане възможен своевременният достъп на българските пациенти до качествено и достъпно лечение.

Конференцията завърши с дискусия, в която активно се включиха представителите на всички присъстващи организации. Основните изводи около които се обединиха участниците бяха насочени към необходимостта от изграждане на по-ефективна и функционална лекарствена политика и създаване на условия за реализиране на рационална лекарствена употреба. Беше отчетен и фактът, че генеричните и биоподобните медикаменти имат още по-голям потенциал за осигуряване на качествено и достъпно лечение и спестяване на публични средства за лекарства и те могат да го реализират стига да бъдат създадени адекватни условия за това.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha