Четвъртък, 9 Май 2024

Асоциация „Жени без остеопороза“ и РЗИ - Русe с инициативи в месеца на профилакитката на остеопорозата

Публикация   23:38     14 Окт, 2013 /     akcent.bg   /     489

Събитията ще се случат в РЗИ- Русе, кв.

10,00-13,00 -   Прожекция на презентации по профилактика на рискови фактори за здравословен начин на живот: хранене, тютюнопушене, двигателна  активност, активно дълголетие

14,00 – 15,00 - Беседа „Пет важни начина да се погрижим за костите си“

10,00 – 16,00 - Информационна кампания за определяне на личния риск от остеопороза

                         и измерване на костна плътност

  Измерването е на преференциална цена 10 лв., с  предварително записване на телефон 0884 71 44 39

 

 

ЗА ЗДРАВЕТО НА ВАШИТЕ КОСТИ

или

Как упражненията помагат да се изградят и поддържат здрави кости, предотвратяват паданията и фрактурите, ускоряват рехабилитацията

      Остеопорозата е заболяване, при което се намалява плътността и качеството на костта, водещо до отслабване здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури в областта на гръбнака, китката, бедрото, таза и предмишницата. Остеопорозата и свързаните с нея фрактури са важна причина за смъртността и инвалидизацията.

     

Знаете, че:

·         “Тихата епидемия” остеопороза е глобален проблем;

·         При жените над 45 г. остеопорозата е причина за повече дни болнично лечение в сравнение с много други заболявания, включително диабет, инфаркт на миокарда и рак на гърдата;

·         Жените с една вертебрална фрактура са в значителен риск от развитие на нова фрактура само в рамките на една година.

      Дълго време се е считало, че ОП е присъщо на старостта заболяване и неин неизбежен спътник. В началото на 70-те години на миналия век английският лекар проф. Дент казва, че “Старческата остеопороза всъщност е детско заболяване”. Тогава това твърдение е предизвикало недоумение и усмивки, но вече е потвърдено научно.

      Костта и движението са неразривно свързани. Костите помагат мускулната сила да се превърне в насочено движение. Костите ни дават огромни предимства, но те трябва да бъдат и с подходящи размери – не е възможно едновременно да имате силно развити мускули и малки, тънки кости. Повишавайки силата на мускулите, заздраваме и костите. Здравите мускули означават и здрави кости.            Недостатъчното физическо натоварване (гравитационно или механично) се отразява неблагоприятно на костите. Здравината на костите и костната маса се увеличават в отговор на повишена двигателна активност. Адаптацията на костта към влиянието на механичните въздействия протича с промени, както в размерите й, така и в нейната структура. Количеството костна маса и костната издръжливост корелират с размера на активността, която принуждава костите да служат като опора на тялото и да преодоляват съпротивление.

         При движение сигналите от мускулните съкращения се предават на скелета и всяко повишаване на обема или силата на движение сигнализира от своя страна за нуждата от повишаване на остеогенезата. Обратно, намаляването на силата на биомеханичните въздействия при липса на двигателна активност е сигнал за изключване на процесите на изграждане и засилва костната резорбция. Състоянията на естрогенен дефицит (продължителна аменореа или менопауза) водят до намаляване на чувствителността на костните клетки към натоварването.
         За жалост, остеопорозата е състояние, което причинява намаляване на костната маса и нарушаване на костната структура. Остеопорозата отслабва костите, а слабата кост се чупи лесно. На свой ред, фрактурата предизвика болка и може да наложи резки ограничения в ежедневието поради намалената подвижност.

      Намалена подвижност, причинена от остеопоротична фрактура или просто от липса на упражнения, означава, че мускулите не са използвани достатъчно. В резултат на което спира продукцията на нова, здрава костна тъкан. Следователно, по-слабите мускули водят до по-слаба кост.

      Нещо повече, при все по-слабото използване на мускулите контролът на нервната система, упражняван върху тях, започва да намалява. Това означава, че рефлексите не са така добри и рискът от спъвания и падания се увеличава. Ако не се упражняват мускулите, риска от падане, а от там и от фрактура се увеличава значително.

      Упражненията изграждат здрави мускули, които на свой ред изграждат здрави кости, увеличават контрола над мускулите, баланса и координацията, като намаляват риска от падания и получаване на фрактура вследствие на удара.           Упражненията допринасят значително при:

·         Младите хора – за изграждане на здрави кости;

·         Зрелите – за поддържането им;

·         Възрастните – за предотвратяване загубата на кост и паданията.

 

Профилактиката на ОП започва още в детството.

      Богатото на калций хранене в детството и юношеството благоприятства достигането на максимална костна маса до около 30-35 год. възраст. Но дали това е достатъчно?

      Доскоро специалистите смятаха, че достигането на този пик зависи основно от диетата, включително от достатъчния прием на калций и излагането на слънчева светлина, която е необходима за производството на вит. Д в кожата – вит. Д е необходим за абсорбцията на калция от храната, за доброто функциониране на костната тъкан и по този начин за поддържане на здравината на костите.

      По-нови изследвания показват, че за изграждането на фундамента на костите, който ще служи през целия живот, упражненията са не по-малко важни от здравословната диета. Това е вярно за периода на детството и подрастването, но е от особена важност при съзряването и пубертета.       

      Изразен остеогенен ефект имат “антигравитационните” упражнения и натоварвания (упражнения срещу гравитацията, weight bearing), т.е преодоляващи гравитацията в различен градус от обема на движение.

      Друга група упражнения, водеща до засилено костно натрупване, са упражненията за издръжливост (resistance activity), при които се използва мускулната сила за преодоляване на съпротивление. По този начин се постига увеличаване на мускулната маса и костната издръжливост. Костната минерална плътност в дадена скелетна точка е свързана с мускулната сила в регионалната тъканна маса. Пример за този тип активност са упражненията с тежести.

      Точно както мускулите и костите реагират на натоварването, когато са подложени на по-големи от обичайните усилия. Това се постига чрез упражнения с преодоляване на теглото като ходене, бягане, вдигане на тежести, скачане, танцуване. Упражненията без преодоляване на теглото, като колоезденето или плуването, нямат същият “натоварващ” костите ефект, но имат отлично въздействие върху общото здраве, профилактиката на сърдечно-съдовата система и увеличаване на мускулната сила.

 

УПРАЖНЕНИЯТА ИЗГРАЖДАТ КОСТИТЕ ПРИ ДЕЦАТА

      Изследване във Финландия е показало, че повечето физически активни млади момичета са натрупали около 40 % повече костна маса, в сравнение с по-малко физически активните на същата възраст. Тази допълнителна костна маса допринася за увеличаване на пиковата костна маса, което е предимство за по-активно спортуващите момичета в по-късна възраст.          

      При момичетата костната тъкан, натрупана между 11-тата и 13-тата им година е приблизително равна на количеството кост, което се губи в 30-годишен период след менопаузата.

 

Упражненията поддържат костната система при зрелите хора

      Доказателство за това са изследванията върху космонавти и астронавти. Лекарите с нетърпение са очаквали да установят как им се отразявала нулевата гравитация. Първото най-очевидно въздействие било пълното изхабяване на мускулите. Скоро след това се установило, че същото се случва и с костите. При нулева гравитация за мускулите не са необходими същите усилия, както на земята. В отговор тялото съхранява само най-необходимите мускули. Същото се случва и със състезателите по вдигане на тежести след оттеглянето им – ненужната вече мускулна тъкан увяхва, а след нея и костта.

 

Упражнявайте костите си

      Редовните упражнения с преодоляване на теглото помагат изграждането на костната маса при младите хора и поддържането й при зрелите.

 

Упражнения за рехабилитация след фрактура

      Упражненията след фрактура помагат срещу болката и за възстановяване на двигателната активност на пациентите, както и за самостоятелното им обслужване. Наблюдението от физиотерапевт е важно за осгуряване да добре съставена програма за упражнения, адаптирана към индивидуалните нужди, както и за подпомагане да се намали риска от бъдещи наранявания вследствие на падане. Често упражненията в топла вода са първата стъпка преди пристъпване към други упражнения.

 

Не се претоварвайте

      Възможно е да се прекали с упражненията. Упражненията трябва да бъдат индивидуално съобразени. Обмислете следните важни факти:

·         Жените и подрастващите момичета, които се упражняват прекомерно, могат да развият аменореа (прекъсване на менструацията) вследствие на дефицит на естроген. Естрогенният дефицит при младите момичета допринася за костна загуба, по същия начин, както естрогенния дефицит в периода след менопаузата.

·         Прекаленото натоварване с упражнения може да върви ръка за ръка с разстройства в храненето, като анорексия и булимия. Загубата на важни нутриенти, свързана с тези разстройства има разрушаващ костите ефект, а при анорексията - екстремно изтъняване на костите като резултат от аменореята.

·         Атлетите – мъже и жени, които практикуват прекомерни натоварвания без адекватен прием на калории, имат повишен риск от остеопороза. Атлетите, трениращи усилено, като същевременно се стремят да запазят телесното си тегло под определена граница, изисквана за състезанията, са в особено висок риск.

·         Прекалено много упражнения могат да доведат до внезапни фрактури и увреждания на ставите.

·         Възрастните и тези, които вече имат остеопороза, могат да се окажат в риск, ако започнат изведнъж напрегнат режим с упражнения. Първо се консултирайте с лекар. Натоварвайте постепенно двигателната си програма.

·         Някои упражнения или спорт увеличават вероятността от падания и следователно от счупвания на костта. Режимът с упражнения трябва да бъде съобразен със собствените възможности и обстоятелства при всеки.

 

Важни неща, които трябва да запомним

·         Раздвижете костите си, за да не ги загубите! Костната маса и упражненията са неразривно свързани.

·         Инвестирайте в своите кости! Децата трябва да изпълняват много упражнения, които ще подпомогнат изграждането на тяхната пикова костна маса.

·         Упражненията, в добавка към здравословна диета и начин на живот, могат да помогнат да поддържате вашата костна плътност и да забавите процеса на развитие на остеопорозата.

·         Чрез подобряване на баланса, силата и виждането, упражненията помагат да се предотвратят паданията, водещи до фрактури.

·         Силовите упражнения и упражненията с преодоляване на теглото са най-подходящи – препочитайте скачане на въже, джогинг и упражнения с тежести пред плуване или каране на велосипед.

·         Упражненията подпомагат рехабилитацията. Никога не е късно да започнете да ги изпълнявате, но се консултирайте с вашия лекар за натоварването и какъв тип упражнения са най-добри за вас.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha