Каква ще е съдбата на лекарите от

Каква ще е съдбата на лекарите от
Публикация   22:41     19 Юни, 2013 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     639

Има ли реална необходимост от втора МБАЛ в Русе?

 

Два варианта за приватизация на бившата Трета поликлиника ще обсъждат съветниците на предстоящата сесия в четвъртък.

Първият е за увеличаване на капитала на  общинското ДКЦ 2 чрез апорт на общинската част от сградата. Впоследствие да се приватизира на  100% сградата.

 

Да се извърши реално разделяне на сградата на  между Общината и общинското ДКЦ като се обособят два самостоятелни дяла и тогава да се обяви  процедура по приватизация на 100% диагностичния здравен център, предвижда вторият.

Това би позволило отделните кабинети от общинската част на сградата, в които работят 30 лекари, да могат също да ги закупят.

 МБАЛ „Медика Русе“ ООД  е заявило желание пред общината за закупуване на цялата сграда.  При процедурата за приватизация по тази схема да се гарантира оставането на досегашните общински наематели и запазването предмета на тяхната дейност.

Кметът  Пламен Стоилов изрази становище, че ДКЦ-2 ООД, предвид задълженията му от близо 400 000 лв. трябва де отиде на тезгяха за продажба.

Два проблема се очертават пред бъдещето раздържавяване на сградата

Представители на сдружение „Хипократ”, които обитават 20 на сто от сградата на бившата 3-то поликлиника търсят обществена подкрепа в правото си да останат да работят в кабинетите, които в момента са общинска собственост.

Всъщност собствеността в бившата Трета поликлиника изглежда така- 58 на сто от собствеността нам е на общинското ДКЦ-2, а останалите проценти- на общината. Реално цялата собственост е общинска. 23 специалисти и 7 лични лекари извършват своите практики, за което плащат на общината около 100 000 лева годишно. От 2005 г. в Общината има разработен архитектурен проект за разделяне на сградата на две части.

 

Лекарите Борисов, Минчев и Кондов изразиха притеснението на своите колеги, че ако общината продаде цялата сграда на МБАЛ „Медика” , в определен момент може да се наложи да я напуснат. Защото при тях се извършва доболнична, а не болнична помощ. А реално тази дейност представлява между 60 и 80 на сто от дейностите в здравеопазването. От „Хипократ” са на мнение, че ДКЦ 2 може да има финансови затруднения, но в никакъв случай дейността му не е губеща. Освен това те смятат, че има наличие на конфликт на интереси от страна на потенциалния приватизатор.

Имаме желание да си закупим кабинетите, но няма оценка, която да ни ориентира в ситуацията. Въпреки че се говореше през януари за 2 млн. лева за цялата сграда, ние сме готови да пратим за частта от 20 процента 1 млн. лева, ако това ще е цената. Освен това при приватизацията на сградата част от парите ще отидат в републиканския бюджет.

Появява се още един, и то не маловажен проблем- има ли място в Русе за две многопрофилни болници. И отговорите, и мненията и тук се разделят на две.

Според част от лекарското съсловие в Русе няма място за две многопрофилни болници. Причината за това се вижда в липсата на достатъчно пациенти, както и на специалисти в града.

Не се изключва реалността частната болница да се развива за сметка на държавната. Според директора на МБАЛ д-р Нели Петрова  държавното здравно заведение е натоварено със социални функции, работейки 24 часа в денонощието, а в същото време е търговско дружество. В него се приемат и лекуват неосигурените граждани и това става за сметка на болницата. Опасенията са, че в новата частна болница ще са ползват само пътеки, по които болните ще остават на лечение само за един ден. А болните с усложнения ще се препращат в държавната болница. Д-р Петрова се гневи за това, че има регистрирани лекари на 70-80 години в частните болници, колкото да отговарят на административните изисквания, а реално те не са там. И проверките най-вече са в държавното болнично заведение…

Подобно становище изразяват и други представители на гилдията. В Русе и сега липсват микропедиатри, анестезиолози, патоанатоми. Вече е започнал процес на изтичане на специалисти от държавната болница към частната структура.

Да има не две, а колкото се може повече, смятат други лекари и потенциални пациенти. Това становище е се подкрепя заради очакването на има конкуренция, а по този начин да се предлага по-добра услуга /каквато в МБАЛ за съжаление отсъства или рядко се случва, за храната и дума да не става/.

Комисията по здравеопазване, председател на която е д-р Теодора Константинова, на последната комисия излиза с решение въпросът да се обсъжда „по принцип”, по време на сесия, т.е. деликатно избягва да вземе отношение. В градове като Сливен, Плевен, Пазарджик има по две и по повече болници и няма нищо лошо в това те да са повече от една и в Русе, смята д-р Константинова. Дали да има или да няма не решава никой, освен пазарната логика. Според нея с прехвърлянето на дяловете на общинското дружество МБАЛ към държавата е загубена логиката общината да има грижи за здравното заведение. Въпреки че 17 процента все още са общински, то не по никакъв начин не дават „думата” на общината.

 

 Не разбирам защо се говорят неща, които на предстоящата сесия нито ще се решат, нито пък могат да покажат същината на проблема, коментира д-р Кирил Панайотов разразилите се напоследък в медиите дебати.

Всички трябва да са наясно с едно нещо- ако приватизацията се извърши по Закона за общинската собственост, то това предполага търг. Търг, на който се явява всеки един с пари и никой не може да го задължи да продължи дейността, извършвана до този момент. А това означава, че и лекарите, които искат да си запазят кабинетите, нямат такава сигурност, още повече и да са същите кабинети. А този процес ще продължи значително по-дълго във времето и няма да донесе на Общината очакваните пари от продажбата поради юридически причини.

Ако приватизацията се проведе по Закона за лечебните заведения, то тогава общината може да гарантира, че и след приватизацията ще бъде запазена дейността. Както и работата на лекарите.

Колкото до това дали ще е "Медика" или не, и това не е сигурно, защото на конкурса може да се явят и други кандидати.

Колкото до правото пациентите да ползват здравна услуга извън МБАЛ, това е тяхно решение и предпочитание. Ние не вземаме насила кадри на болницата. Дори се привличат лекари от други области, обясни д-р Кирил Панайотов. Нормално е лекарите от "Хипократ" да се притесняват за бъдещето на своята дейност, въпреки че са проведени 3 срещи, на които са изложени всички онези проблеми, които ги интересуват. Но трябва да се мисли и за лекарите, които работят в ДКЦ 2, които също се грижат за здравето на пациентите на града.

Със сигурност поликлиниката е нямало да изглежда както сега, ако навремето собствеността и не е била незнайно защо разделена. Още повече, че е ясно колко би струвал един нов проект за разделянето и /старият вече е изтекъл/, както и дейностите по по едно такова разделяне, коментира д-р Панайотов.

 

 

Ето и част от дейността на МБАЛ за 2012 г.

През 2012г. е осъществено преместването на всички отделения на Акушеро–гинекологичния комплекс в нова, съвременно оборудвана сграда, предоставяща изключително модерно оборудване и обзавеждане. Сградата е номинирана в конкурса за Сграда на годината в системата на здравеопазването през 2012г.

В лечебното заведение през 2012г. стартира изпълнението на проект “Европейско качество на здравеопазването чрез реконструкция и енергийна ефективност в „МБАЛ–Русе” АД по схема за  безвъзмездна финансова помощ «Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма «Регионално развитие» 2007-2013г. Проектът е на обща стойност 8 606 615 лева и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Предмет на проекта е:

Ø          Изпълнение на мерки за енергийна ефективност;

Ø           Изграждане на Централна стерилизационна база;

Ø           Изграждане на две нови асансьорни съоръжения;

Ø           Закупуване, доставка и монтиране на високоспециализирана медицинска аппаратура.

Болницата ще разполага с нови:

            Магнитно-резонансен томограф от най-висок клас;

            64-срезов многодетекторен компютърен томограф /скенер/;

            Дигитален мамограф за ранна и прецизна диагностика на туморни процеси на млечната жлеза;

            Дигитални ехографски системи;

            Ендоскопска апаратура - видеоколоноскопи, видеогастроскопи;

            Дигитална ендоскопска видеосистема за автофлуоресцентни изследвания на белите дробове.

            Цифрова система за разпространение, съхранение и предоставяне на всички осъществявани образни, ултразвукови и лабораторни изследвания (PACS);

            Цялостно оборудване на новоизградената централна стерилизационна база;

 

       Осигуряването на модерна болнична среда и съвременно медицинско оборудване ще повиши качеството и капацитета на предлаганите медицински услуги, в т.ч. за хората в неравностойно положение. С изпълнението на проекта през 2013г. „МБАЛ–Русе” АД става високотехнологична болница с междуобластен статут, предоставяща квалифицирана и специализирана здравна помощ във всички направления на съвременната медицина, което заедно със стремежа за балансиране на взаимоотношенията между пациенти и медицински персонал в обстановка на задълбочаващ се недостиг на лекари и медицински сестри, ще я утвърди като водещ лечебен център в област Русе и Северен Централен район. 

 

 

 

 

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha