Създава се туристически бранд "Дунав" в рамките на Дунавската стратегия

Създава се туристически бранд
Публикация   22:29     18 Май, 2013 /     akcent.bg   /     271

Форумът се проведе в рамките на изложението УИКЕНД ТУРИЗЪМ 2013.

ПРЕДСТАВИХА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СРЕЩАТА ПО ДУНАВСКАТА СТРАТЕГИЯ ПРОВЕЛА СЕ В РУСЕ

 

 

На брифинг в зала „Европа“ на Доходно здание бяха представени резултатите от Срещата на Ръководната група Стратегия на ЕС за Дунавския регион Приоритетна област 3: Насърчаване на културата, туризма и контакта между хората. Форумът се проведе в рамките на изложението УИКЕНД ТУРИЗЪМ 2013. Евгени Спасов – главен експерт в дирекция "Туристическа политика" към МИЕТ  припомни, че България и Румъния са координатори на приоритетна област 3 на Дунавската стратегия и подчерта значението на Дунавската стратегия като важен инструмент за сътрудничество между 14 държави. Той направи детайлна презентация на резултатите от работата на Ръководната група по време на 5-та редовна среща по приоритетна област 3.

 

По време на срещата е била направена актуализация на работата по създаването на туристически бранд „Дунав“, като е обсъдено туристическото развитие на региона чрез създаването на туристически продукти с нисък негативен ефект върху околната среда, използване на културния обмен и съвременните изкуства.  Спасов подчерта, че по структурирането на бранд „Дунав“ като интегрирана самостоятелна туристическа дестинация, България и Румъния работят съвместно с Дунавския компетентен център в Белград.

Той обяви, че във всички 14 държави-участници в Дунавската стратегия, ще бъде извършен анализ на потенциала на региона и как той се възприема от туристите, като след анализ на събраните данни ще се пристъпи към идентифициране на туристическия пазар. Друга основна тема, разгледана на Срещата на Ръководната група, е разработването на хармонизирана система за статистически анализ и развитие, която да определи физическите измерения на дестинацията. „Необходимо е да се види как на общинско и национално равнище може да бъде структурирано туристическото предлагане и търсене“, каза представителят на МИЕТ.

По време на срещата е било обсъдено и създаването на работна група за всички дейности, свързани с културното развитие и културния обмен между държавите, както и развитието на  културните маршрути  – „Пътят на римските императори” и „Пътят на виното”. Евгени Спасов обяви, че един от обектите, включен в маршрута посветен на римското наследство, е римската крепост Сексагинта Приста в Русе. Той анонсира и някои предстоящи важни инициативи като Плаваща конференция, в която ще вземат участие представители на Дунавския форум в Европейския парламент и на която са поканени кметовете на всички дунавски общини. Друга бъдеща инициатива е обсъждането на възможност за създаване на европейско обединение за териториално сътрудничество.

 

Представителят на румънското Министерство на регионалното развитие и публична администрация Емануел Черна изказа своята благодарност към Община Русе, затова че е била домакин на срещата и заяви, че организирането на това събитие в Русе е добър пример за сътрудничеството между България и Румъния в рамките на Дунавската стратегия. Той подчерта и важния принос на нашия град в европейската култура и пожела успех на кандидатурата на Русе в надпреварата за Европейска столица на културата през 2019г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha