Вторник, 3 Октомври 2023

Проучване: 40% от българите получават пари в плик

Проучване: 40% от българите получават пари в плик
Публикация   20:17     02 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     186

   Около 30-40 на сто  от българите получават пари в плик. Това съобщи доц. д-р Люба Спасова от Института по философия и социология при Българската академия на науките(БАН), която отчете резултатите от научно-изследователски проект на тема "Факторна детерминираност на "икономиката в сянка" в представите на българското общество". Резултатите от проекта  бяха представени на научна конференция в БАН днес.

   "Разбира се, не всички практики, защото те са най-различни, са на това ниво, но доплащането "на ръка" се споделя от около 30-40 процента, което е изключително висок процент. Тези хора декларират официално част от сумата, докато останалата я получават в плик", обясни доц. д-р Люба  Спасова.

   По думите й причините за това са много. Разпространеното мнение е, че работодателят е този, който инициира този процес с цел спестяване на данъци, но това се подкрепя и от работника. Доста споделяно е мнението, че и за двете страни така е по-добре. Някои от хората обаче са споделили за случаи, когато това се прави и под натиск от страна на работодателя.

   Преодоляването на тези порочни практики ще изисква доста време, отбеляза доц. д-р Люба Спасова. На първо място трябва да се променят културата и нагласите. Освен това трябва да се работи и върху преодоляването на недоверието към държавата и институциите. Тя изтъкна, че една от най-сериозните причини за съгласието от страна на работника за получаването на пари в плик е високата бедност, както и рискът от безработица.

   "Част от практиките лесно биха могли да бъдат идентифицирани и заловени, но когато влязат от Инспекцията по труда, те не могат да установят плащането в плик, защото това остава между двете страни, които са се договорили", каза още  доц.Люба  Спасова, цитирана от БТА.

   Забелязва се, че над 90 процента от младите са склонни да се включат в сенчести икономически практики. Трябва да се въведе образование, което да научи хората на техните права и задължения, добави доц. Спасова.

Тагове : пари , плик ,


Коментари

  •     NIKOLAY HANDZHIEV 

    НИЕ НЯМАМЕ ПАРИ ЗА ПЛИКОВЕ............................ НИК ХАНД

Коментирай

   captcha