Сряда, 17 Април 2024

Д-Р Светослав Иванов: Липсата на родителски грижи и контрол е сред причините младите хора да стигнат до наркозависимости

Д-Р Светослав Иванов: Липсата на родителски грижи и контрол  е сред причините младите хора да стигнат до наркозависимости
Публикация   14:17     29 Май, 2023 /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     976

Повечето от потърсилите подкрепа и лечение твърдят, че с дрога се снабдяват на живо, от дилъри

  Много хора експериментират с наркотици просто, за да разберат какво представляват - повечето прекратяват употребата на първия или втория етап. Само малък процент развиват сериозни проблеми със семейството, с приятелите, в учението/ работата, с психическото и физическо здраве и продължават до третия и четвъртия етап.

   Какво се взема сега от наркозависимите? С този въпрос се обръщаме към д-р Светослав Иванов, началник на  Отделението за лечение на зависимости към Центъра за психично здраве в Русе,

  Системно си вземат хората  триадата- марихуана /от направените тестове е винаги позитивирана/, амфетамини, метаамфетамини... това остава „класика”.

    Прави впечатление, че все повече и кокаинът навлиза в бита на подрастващите, и не само. Въпреки че се приема като по-скъпа субстанция, все по-често се появява в големите градове и Русе не прави изключение.

   Публична тайна е, че много често наркотиците се вземат освен с алкохол, и с лекарства от групата на бензодиазепините , за да се подсили вероятно действието на психоактивното вещество.

   Тези дни  приехме за втори път млад мъж, на 32 години от София. От 18- годишен е зависим и взема от цялата палитра психоактивни вещества. Приема ги венозно, като съчетава хероин с кристали, като по този начин изключително силно уврежда кръвоносните съдове, архитектониката на кръвоносния съд. Това е изключително опасно- може да се стигне до гангрена и други невъзратими за човешкия организъм поражения.

  Мъжът не крие, че е наркоман. Затваря се вкъщи, изпитва чувство за вина... но със събуждането вече търси наркотика- осъзнава вредата, но това е..., споделя младият мъж пред д-р Иванов. Занимавал се е и с кражби, за да си набавя пари за наркотици.

  Всъщност, посещението му в отделението в Русе този път е заради самия него, докато предния път е потърсил медицинска помощ заради родителите си.

  Хора като него обаче нямат мечти, няма планове за живота си, не търси и не вижда никаква перспектива. Като малък е рисувал добре и е мислел да стане добър художник. ... Но вече мечти няма, живее ден за ден.

   Какъв всъщност е проблемът?

  Не се хващат своевременно нещата. Двойка родители от 5 години знаят, че детето им употребява или злоупотребява с наркотици. Което означава, че е почнало на 16-17 години. Опитвали сами, твърдят пред д-р Иванов изпадналите в отчаяние родители... В определени моменти го изгонвали от дома,ограничавали го с пари, но той отивал при баба си.

  При нея, както в повечето случаи- и цар, и господар- за нищо не мисли. Така той не усеща никаква санкция. Дете на разведени родители- губи си телефона, отива при баща си, взема му се нов.

    Мен ме дразни фактът, че вместо да контролират децата си, след като вече има този проблем, те смятат, че някой друг трябва да им го реши. Търсят помощ, но очасват лекарят да реши проблема, липсва адекватна родителска загриженост.

  Вярно е, че все повече хората живеят разделени или самостоятелно. Явно се губи и майчинското чувство.

  Смятам, че още в утробата на майчиния организъм трябва да започне родителстването. Ще дам пример със себе си- винаги съм се старал да бъда максимално близо до семейството си.

     Повечето от потърсилите подкрепа и лечение твърдят, че с дрога се снабдяват на живо. Има си дилъри, знаят се. Най-лошото е, че се предлагат все по-често некачествени наркотици с незнайно какви примеси. Общо взето ситуацията е, каквото се предложи, каквото се каже, че се продава, а най-често субстанцията е забъркана в гаражни „лаборатории”.

  Метаанфетамините са най-достъпни, модерни, но най-увреждат организма  в краткосрочен и по- продължителен хоризонт на въздействие. По експерментален път предизвикват една екзогенна психоза.

 Чрез външния внос на вещество се докарва психоза, която наподобява параноидна шизофрения. Предизвиква много интензивна напрегнатост, която нерядко прераства до агресия и минава през призмата на параноидното мислене. Виждал съм зависим, който посред бял ден стои и се крие, защото мисли, че колите, които минават пред отделението, идвали за него.

  В подобни случаи има и инверсия на съня. Активността им започва в следобедните часове до ранните часове на следващия ден.

    Трудно може да се даде статистика колко са зависимите, попаднали в Отделението за лечение на зависимости към Центъра за психично здраве в Русе. Острите случаи попадат директно в мъжкото отделение на Психоцентъра. В такива моменти се проявява агресия, с много активна психоза. Подобни пациенти се настаняват в изолатора, защото буйстват и рушат всичко наоколо.

   Така наркозависимите се превръщат в хора без цели, не осмислят живота си. А това е трагично, нечовешко..

                                                                                        Зависимост
               • Крайна степен на злоупотреба;
               • Приемането на веществото – център в живота на човека, с предимство пред много естествени и необходими ежедневни дейности;
               • Употребата на наркотика доставя незначително удоволствие или то липсва - веществото се взимат с цел избавяне от неразположението и симптомите на абстиненция;
               • Накърняване на физическите, психическите и социалните функции; кръгът от приятели се свежда основно до употребяващи;
               • Шансовете за оставане в училище или на работа са незначителни;
               • Проблеми със закона.

 
 
Тагове : дрога , дилъри ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha