Гергьовден на етносите в Сливо поле отново събра мало и голямо на Хоротека

Гергьовден на етносите в Сливо поле отново събра мало и голямо на Хоротека
Публикация   06 Май, 2023   /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     803

   Повече от 4 часа площадът пред Община Сливо поле бе една голяма сцена, където се събраха около 100-на деца от детските градини на селищната система и над 300 участници  от общината и от Русе. Под мотото "Гергьовден на етносите" за втора поредна година самодейци от 6-те етноса, родители и близки на изпълнителите заедно се веселиха и аплодираха изявите на малки и големи.

  Организаторите на събитието са Народно читалище "Христо Ботев - 1928" и Община Сливо поле. Амбициите са всяка година да се събират мало и голямо от всички етноси на територията, където заедно да пеят, да танцуват и се веселят, както заедно и хармонично съжителстват.

  Гергьовден за Сливополската община е от най-старите, обичани и тачени обичаи, който се празнува от всички етноси, независимо от религиозната им принадлежност.

  За ромите е Едерлези, за турци и татари е Хъдърлез.

  Голямата му популярност се дължи и на факта, че обединява в себе си няколко тържествени повода.

  На 6-ти май църквата почита св. Георги Победоносец. Същата дата е обявена за официален празник на България, както и за Ден на храбростта и на Българската армия.

  Чества се и като празник на овчаря и на хората, занимаващи се с овцевъдство

    Кметът Валентин Атанасов поздрави присъстващите с Гергьовден като празник на Българската армия, Той изрази своята благодарност към организаторите на това сериозно събитие. Гергьовден сега се празнува за втори  път в община Сливо поле по този смислен начин. Заслуга за това има НЧ  "Христо Ботев - 1928" в Сливо поле, като идеята е това да се превърне в една хубава традиция, каза кметът Атанасов.

  Празничната програма бе открита от малчуганите от детските градини в Голямо Враново и Малко Враново.

                                             

Талантливи малки танцьори от ДГ "Мечо Пух" в Сливо поле се представиха на сцената и събраха силни аплодисменти от публиката.

 Народните песни "Залюбила малка мома" и "Дено, де" звучаха от певческа група "Китка" към НЧ "Христо Ботев 1928", с. Малко Враново.

  Съпричастните към празника аплодираха танцьорите от "Игриво сливополче"., както и тези от ОУ "Иван Вазов", Голямо Враново.

                                               

   От клуба по танци към НЧ "Владимир Маяковски"  - с.Юделник , представиха турския танц Ерик далъ, а от групата за турски песни "Кърмъзъ гюлер" в Кошарна звучаха "Шефонун еви" и "Арабая таш койдум."

                                               

  Общо 16 бяха изпълненията на представителите на общинските състави за художествена самодейност- група за изворен фолклор "Китка"  в Ряхово, певиците от групата за турски фолклор "Сини облаци" и соловото изпълнение на Есин Еминова.Аплодисменти съпроводиха изпълненията на групата за турски народни песни от Голямо Враново.

                                              

  Много настроение предадоха и изпълненията на женска певческа група от с. Стамболово, както и "Борисовски славеи" от Борисово.

  С Костенско хоро и Варненски танц, изпълнени от клуба за народни танци "Бабовски гайтани"  завърши първата част от празника.

                                              

  Много настроение внесоха и изпълненията на фолклорната танцова формация "Родолюбец", гайдарската група към НЧ "Стефан Караджа 2018 г"., както и на "Сандровкска шевица".

                                                

  Следвайки поставеното начало от миналата година, гости и участници имаха възможността на хапнат безплатно вкусна агнешка чорба и да опитат пивка ракия, за което благодарности получиха дарители и производители.

                                                 

Над 600 бяха чорбите, като в казаните не остана нищо, а по очите на похапналите се четеше явно задоволство.

 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha