Четвъртък, 30 Май 2024

Общината осигурява безплатни прегледи на зъбите и очите на русенските деца

Общината осигурява безплатни прегледи на зъбите и очите на русенските деца
Публикация   07:25     20 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     360

    Община Русе стартира две програми за здравето на децата в ранна детска възраст. Те ще обхванат подрастващите, посещаващи ясли и детски градини на територията на общината.

   Програма „Моите зъбки – здрави и бели“ е свързана с превенция на кариесни образувания. Тя започва от началото на май и ще обхване децата от всички 37 яслени групи в община Русе. Ще бъдат провеждани профилактични прегледи от дентален лекар, а персоналът и родителите ще бъдат запознати с образуването на кариесите и тяхната профилактика. Предвижда се за децата в яслените групи да бъдат подготвени образователни материали и играчки, съобразени с възрастта им. С тях педагозите периодично и под формата на игра ще насочват вниманието към поддържане на добра орална хигиена.

   Кампанията е важна за ранната превенция на дентални проблеми при най-малките. Кариесът в ранно детство е най-широко разпространеното хронично, бактериално и поведенческо заболяване на твърдите зъбни тъкани. То засяга най-често циркулярно вестибуларните или лингвалните повърхности на горните временни резци и молари на деца в ранна детска възраст.

   Програмата е иновативна за страната и за пръв път ще бъдат обхванати деца на възраст от 1 до 3-годишна възраст.

   Втората програма се казва „Да опазим очите на децата“ и е свързана с откриване на отклонения в зрението на подрастващите. Тя ще обхване 1100 деца от всички 4 групи на общинските детски градини. Прегледите ще се осъществят с мобилен апарат, който открива зрителни проблеми като далекогледство, късогледство, замъглено зрение, неравномерно отражение, различие в големината на зениците, кривогледство и др. Те ще се извършват от офталмолог.

   Целта на скрининга е откриването на зрителни нарушения във възраст, в която те могат да бъдат коригирани и лекувани адекватно,  а скринингът на детското зрението е бърз, достъпен и лесен метод за откриване на зрителни нарушения. Той позволява ранна диагностика и лечение на очните заболявания.

   Прегледите на децата и по двете програми ще се провеждат единствено след писмено информирано съгласие от родителите им.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha