Понеделник, 25 Септември 2023

Под 3% от хората с инсулт получават модерно лечение. УМБАЛ ,,Медика,, сред най-много извършилите болници тромболизи

Под 3% от хората с инсулт получават модерно лечение. УМБАЛ ,,Медика,, сред най-много  извършилите болници  тромболизи
Публикация   09:14     18 Март, 2023 /     akcent.bg   /     183

Българите умират от инсулт 4 пъти по-често от другите европейци

България остава на водещо място в ЕС по смъртност от исхемичен инсулт, но прилага в пъти по-малко животоспасяващо модерно лечение. Тези тенденции не само не се подобряват, но дори се влошават. След краткото и странно намаление на инсултите по време на пандемията, сега броят им отново се увеличава. Това бе коментирано днес на дискусия, организирана от „Индекс на болниците" и Българското дружество по инсулт.

У нас миналата година са лекувани 41 858 случая на исхемични инсулти - това е с над 2000 повече в сравнение с предходната година, показва анализът на "Индекс на болниците". Процентите на пациентите, които са получили модерно лечение под формата на тромболиза (IVT) или тромбектомия (EVT) обаче, остават изключително ниски – 2,5% и 0,1%. Реално увеличение спрямо 2021 г. при приложението на тези модерни методи няма.

Българите умират от инсулт и други мозъчно-съдови болести 4 пъти по-често от останалите европейци, въпреки че той е предотвратим, лечим и управляем. Стандартизираният показател за смъртност от мозъчно-съдови болести в България е 313,6 на 100 000 души, при средно за ЕС 79,5 на 100 000 души, коментира доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт. В същото време приложението на модерно лечение у нас е 4 пъти по-рядко спрямо европейското ниво - при 2,5% от случаите, лекувани с тромболиза у нас нивото в ЕС е 10%.

През миналата година 87 или две трети от всички 130 болници с договор със здравната каса за лечение на исхемични инсулти са заявили желание да правят и тромболизи. Реално обаче тази процедура са осъществявали едва половината – 44 болници.

   За пореден път най-много тромболизи са извършени в УМБАЛ „Св. Анна" в София - 277 от всички. След нея се нареждат областните болници в Хасково, Кърджали, „Св. Марина" във Варна, „Св. Георги" и „Св. Пантелеймон" в Пловдив, „Медика" в Русе, "Пирогов".

Общият брой на тромболизите у нас през миналата година е бил 1030 или модерното лечение е било приложено при 2,5% от всички пациенти с исхемичен инсулт в болниците. В същото време според различни медицински проучвания това лечение е приложимо при над 20 и дори над 24% от всички пациенти с инсулт, като към момента средният процент на тромболизи в ЕС е 10, а заложеният в Европейския план за борба с инсулта е над 15. На практика това означава, че у нас процедурата се прилага няколко пъти по-рядко от възможното, което възпрепятства намаляването на инвалидизацията на хората с инсулт, коментират от "Индекс на болниците".

Интервенционално лечение (тромбектомии) се прилага при пациенти, при които тромболизата не е успяла да помогне и да премахне тромба. Затова заложените нива на лечение в Европейския план за борба с инсулта с ендоваскуларна терапия (EVT) са над 5%. За изминалата година обаче у нас този процент е 0,1, като има осъществени едва 49 тромбектомии в 4 болници – „Св. Анна", "Пирогов" и „Аджибадем Сити Клиник Токуда" в София, както и в „Св. Марина" във Варна. В останалите четири болници с договор за тази дейност с касата – ВМА и „Св. Ив. Рилски" в София, „Св. Георги" в Пловдив, „Сърце и Мозък" в Плевен, няма извършена нито една процедура на пациенти с остър исхемичен инсулт. И тук лидер в интервенциите е „Св. Анна"- 32 тромбектомии, следвана от "Пирогов" – 12.

                    ПРИЧИНИТЕ

Специалистите виждат няколко причини за състоянието на нещата в тази област - липса на достатъчно структури, които са в състояние да прилагат съвременните методи, липса на достатъчно добре осигурена и организирана спешна помощ. Липсват също опит и системно обучение на специалистите по прилагане на новите методи. У нас има особено ниско ниво на информираност за ранно разпознаване на симптомите на инсулт, липсва ангажираност, смятат медиците.

                      РЕШЕНИЯТА

Специалистите очертаха редица решения на проблемите:

- изграждане на мрежа от мозъчно-съдови центрове, гарантиращи достъп на всеки до съвременно лечение в рамките на терапевтичния прозорец и интегрирани в общата лечебна мрежа;

- обучение на работещите в спешната и извънболничната помощ за своевременно насочване на пациентите с инсулт към специализирани звена за лечение на инсулт (строук центрове), а също и обучение на специалисти по неврология, неврохирургия и образна диагностика;

- масови информационни кампании за ранно разпознаване на симптомите на инсулт, в т.ч. като част от здравното образование в училищата;
- организация в борба за всяка минута.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha