Понеделник, 2 Октомври 2023

Решено: Минималната работна заплата ще е 50 % от средната брутна

Решено: Минималната работна заплата ще е 50 % от средната брутна
Публикация   14:42     01 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     508

   Минималната работна заплата вече ще се определя по ясен механизъм - тя ще е в размер на  50 на 100 от годишна средна брутна работна заплата. Това решиха депутатите в последния си работен ден, след като гласуваха окончателно днес поправки в Кодекса на труда. "За" гласуваха 159  депутати  от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, БСП,  "Български възход" и ,,Възраждане", а 44 от "Демократична България" и други -  "въздържал се".

   Според гласуваните текстове минимална работна заплата за страната за следващата календарна година ще се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Новият размер на минималната работна заплата ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.,  гласи решението на  депутатите.

   При окончателното гласуване в пленарна зала отпадна и спорното определение "брутна минимална заплата", което според вносителите от БСП крие риск да ощети хората, получаващи такова възнаграждение, тъй като понятието "брутна" би означавало включване в този размер на възнаграждението на клас прослужено време, допълнително заплащане за нощен труд и др., което автоматично би намалило реално получаваната нетна сума.

Припомняме, че досега размерът на минималната работна заплата се определяше с постановление не Министерския съвет без да има конкретен механизъм, по който да се случва това. След приетите от Народното събрание текстове задължението на правителството да издава постановление ще остане, но ще трявба да се взимат предвид промените в закона.

    От 1 януари 2023  г.  размерът на минималната работна заплата е 780 лева месечно.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha