Понеделник, 2 Октомври 2023

Л. Каримански: Голяма част от спекулативното увеличаване на цените поддържа темпа на инфлация

Л. Каримански: Голяма част от спекулативното увеличаване на цените поддържа темпа на инфлация
Публикация   06:55     31 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     278

Икономиката ще се забави, трябва да намалим разходите, съветва финансистът

  Голяма част от спекулативното увеличаване на цените влияе за поддържане на темпа на инфлация, който имаме в момента. Това каза пред БНР Любомир Каримански, съветник на служебния финансов министър Росица Велкова.

Финансистът посочи, че е важно изпълнителна и законодателна власт „да си подадат ръце“ при решаването на всички проблеми, свързани със спекулата в България.

   „Окончателното решение дали България ще влезе в еврозоната ще бъде взето в края на юли. Защо цените да не бъдат и в лева, и в евро преди това. Нали искаме да подготвим българския гражданин за това, което ще бъде направено в магазинната мрежа. Затова предлагам да се избърза, ако трябва да бъде с определена мрежа от магазини, които да са опитно поле. За да може гражданите да свикнат“, коментира Каримански. Той е убеден, че това би могло да предотврати и спекулата при определяне на цените.

   Каримански напомни, че сега много от цените на жилища и автомобили се представят в евро и смята, може да се избърза с девет месеца и да се пробва в търговските вериги с обявяване на цените в националната и европейската валута.

   "На противниците, които искат да саботират процеса по влизане в еврозоната, бих отговорил по следния начин – ако не влезем еврозоната, ако процесът се забави, не съм сигурен, че този съществуващ валутен борд може да издържи още десетилетия по същия начин, по който досега. Тогава притесненията на българите ще се увеличат многократно", е мнението на финансиста.

   Що се отнася до искането за референдум за еврото той смята, че това може да стане след като се проведе информационна кампания. Финансистът се надява изпълнителна и законодателна власт заедно да действат против спекулацията на цените като променят правната уредба на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията, за да се засили контролът.

   Относно бюджета за тази година, според него, ако не се сформира кабинет до края на април, е необходимо да бъде внесенпроект на бюджет от служебно правителство, като в него трябва да има базови статии, без да се задават политики.

   Каримански увери, че няма проблем с осигуряването на пари за пенсии до края на тази година. Той е на мнение, че нарастването на минималната работна заплата върви успоредно с темпа на инфлация през миналата година и няма нужда от нормативно определена заплата, която „не отговаря на икономическия ръст и инвестициите, да се затормозяват работодателите“. Финансистът очаква, че те няма да са в състояние да ги плащат, ще трябва да съкращават работници и може да има преструктуриране и дори затваряне на сектори.

   По думите му икономиката през 2023 година ще се забави с процент – между 0,5% и 1,9%, което е много широк диапазон. Според него това означава, че трябва „да намалим разходите, от които можем да се лишим“ и те не са структуроопределящи, да си даваме сметка, че икономиката не е във възходящ тренд.

.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha