Четвъртък, 29 Февруари 2024

Увеличава се размерът на командировъчните зад граница

Увеличава се размерът на командировъчните зад граница
Публикация   09:23     25 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     297

   Повече пари ще дават на работниците и служителите при командироването им в чужбина. Това предвиждат промени в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

   Размерът на дневните и квартирните пари, които дават на хората при командироването им в чужбина, не е променян от 2004 г. Настъпилите в този дълъг период съществени промени в цените налагат осъвременяването на размерите на дневните и квартирните пари, посочват от министерството.

Например в момента дневните пари при командировка в Германия са в размер на 35 евро, а проектът предвижда да станат 56 евро. Разходите за нощувка в хотел в Германия сега са до 130 евро, а се предвижда да станат до 207 евро. Посочените в наредбата лимити на дневни и квартирни пари при командировка в чужбина по принцип са за държавни служители. Частните фирми могат да дават дневни пари в двукратния размер на тези за чиновниците, като тези разходи се признават за разход и не се облагат с данък върху доходите.

   В момента размерът на командировъчните средства е един и същ за големи групи държави. Настъпилите промени в цените от 2004 г. насам налагат на служителите да бъдат изплащани средства в зависимост от ценовите равнища във всяка конкретна държава, пише в мотивите. За да бъдат определени новите размери на дневните пари и квартирните за всяка страна от Министерството на финансите са сравнявали брутния вътрешен продукт на човек от населението спрямо БВП на човек в България. Така за страните от ЕС най-високият размер на дневните пари става 56 евро и той ще важи да по-богатите държави, а най-ниският размер е 39 евро - за Словакия и Унгария. Най-голям ще бъде размерът на дневните пари при командировка в Швейцария - 87 евро. На второ място е Австралия - 64 евро.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още