Днес е : Събота, 28 Януари 2023

Проучване: САЩ са най-протекционистката икономика в света

Публикация 22 Jan, 2023 / akcent.bg

    На фона на опасенията за проблеми с веригата на доставки и геополитическото напрежение, някои икономики предприеха стъпки към връщане на повече производство у дома и въвеждане на по-големи мита върху вноса от чужбина, пише VisualCapitalist.com

   Тази графика от The Hinrich Foundation показва кои страни поддържат най-много вредни тарифи върху вноса, и кои най-малко. Тя е базирана на  Индекса за устойчива търговия за 2022 г., който The Hinrich Foundation изготви в сътрудничество с IMD World Competitiveness Center.

   Митата могат да бъдат от полза за икономиката на дадена страна, защото са източник на държавни приходи и помагат за предотвратяване на „дъмпинг“ – процес, при който износителите определят по-ниски цени на продуктите за износа в чужбина в сравнение националните цени или на цени под разходите за производство. Чрез добавяне на данък към вносните стоки, митата могат да помогнат за подобряване на конкурентоспособността на местните продукти.

   Данъците върху вносните стоки обаче могат да имат и недостатъци. Те са форма на търговски протекционизъм и могат да намалят икономическия растеж и производителността. Всъщност едно дългосрочно проучване установи, че увеличение от 3,6% на тарифната ставка е довело до спад от 0,4% в растежа на БВП пет години по-късно.

   За целите на това прочуване, под вредни мита се разбират всички тарифи, които са дискриминиращи срещу чуждестранни търговски интереси. Това изключва онези мита, които са взети на база неоспорим мотив, като например санкции от Съвета за сигурност на ООН.

   Според Индекса за устойчива търговия за 2022 г. САЩ са страната, въвела и поддържаща най-много „вредни мита“, като този резултат се дължи отчасти на търговската война между Вашингтон и Пекин, която започна през 2018 г. Някои китайски продукти са обект на мита от 25%, включително авточасти, мебели и полупроводници. Към август 2022 г. вносът на САЩ от Китай на тези силно обложени продукти бе с 22% под нивата преди началото търговската война. От друга страна, вносът в САЩ на китайски продукти, които не са обект на подобни тарифи, е с 50% по-висок.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама