Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Журналистиката умира, да живеят социалните групи! Див популизъм облъчва обществото, посредственост залива информационните източници

Публикация 28 Dec, 2022 / Румен Николаев

Сериозна бариера срещу фалшивите новини са умните читатели, слушатели и зрители

                         Доц. Симеон Василев: Сериозна бариера срещу фалшивите новини са умните читатели, слушатели и зрители.

Лъжата и дезинформацията не са гледна точка, на която да се гледа като на автентична теза, да не пускаш безкритично изявления и твърдения, които са лесно проверими лъжи и измислици. Анна Цолова.

Тези мисли ме предизвикаха да споделя и ги подкрепя с конкретни случаи и факти, които явно повечето виждат, но предпочитат да си стоят настрани от растящата неграмотност и ширещ се популизъм.

  Та... най-прясна бе новината от БНТ /телевизията, която се самообяви за предоставяща проверени новини/ за обърналите се цистерни край Пирот. Вярно, след като стана ясно, че русенска фирма няма нищо, ама нищо общо с инцидента, излезе и опровержение. За съжаление, малки медии услужливо се възползваха от „новината” и тя вече близо седмица се вее във фейсбук.

  ... От Община Русе обявиха, че държавата дава 3,2 млн. лева за ремонт на 4 улици в града. Но липсва необходимото пояснение, че това се случва след отказа същото временно правителство да плати за асфалтиране 8 млн. лева. Просто защото от общината не бяха направили това, което са направили сега. И става ясно, че Община Русе въпреки нарочна пресконференция не е изпълнила условията за отпусканите от държавата 406 млн. лева, които други общини в областта с готови проекти дори вече изхарчиха.

  Важно е и заради това, че сега се искат 12 млн. лева заем на Община Русе за асфалтиране...

  .... Тапата на Дунав мост стана дъвка, която вече нагарча. След като вече бе извършен спешен търг за изграждане на ТИР паркинг, който влезе и в Черната книга на Института за пазарна икономика за разхищенията на правителството, сега предколедно нов паркинг със 70 места ще решава проблема...

  Да не говорим, че „Пристанищен комплекс” разполага с паркинг с 60 места, че плацът на ГКПП Дунав мост също може да подслони немалък брой камиони.

 .... Странно защо тотално се потули очакваното от повече от година пускане на Ро-Ро терминал между Русе и Гюргево. Младоженецът /българската страна/ е напълно готова- инфраструктура, катамаран, държавни служители, докато булката /румънската страна/ е казала Да, но не съвсем. Така различните прогнозни превозени ТИР-ове /от 200 до 600/ в различните периоди на управление, не са се случили до ден днешен.

  И всичко това не е ясно до каква степен ще е необходимо, ако догодина влезем в Шенген и ако все пак започне изграждането на втори Дунав мост при Русе, а дай Боже, и митичната вече магистрала Русе- Велико Търново.

  Накратко- много пара в комина, малко тяга и реално движение.

  И не на последно място- всички идеи и проекти са във време ЩЕ, т.е. не е съвсем ясно кий ще ги оценява и още повече, изпълнява.

  Вярно, предизборно време е, но все пак е добре да живеем в настоящето, за да бъде бъдещето близко до реалността.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама