Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Проф. Георги Фотев: Обществото ни е в много тежка фрагментация

Публикация 25 Dec, 2022 / akcent.bg

    Обществото ни е в много тежка фрагментация. Това означава комуникативен срив между различни групи на обществото", коментира днес в предаването "Панорама" на БНТ социологът проф. Георги Фотев.

   Ние все още не осмисляме последиците и перспективите на човечеството след четвъртата индустриална революция, която се нарича дигитална. Ние се изправяме пред един свят, който е много различен и в който промените са много дълбочинни. Това коментира в "Панорама" социологът проф. Георги Фотев.

   Обясни, че има много невидими връзки и зависимости в света и когато започваме да ги разпластяваме една след друга, стигаме до това, което придава тази епохалност и това е войната на Русия срещу Украйна, която е разбираемо, че е нещо по-различно от всички други войни.

   "Аз твърдя, че тя е абсолютно безпрецедентна", посочи той.

   Проф. Фотев се спря и на ситуацията у нас. Подчерта, че кризата, в която се намираме в момента, е много дълбочинна. Ако потърсим генеалогията на тази криза, ще трябва да се върнем доста далеч в миналото.  Като дразнещ дефект на българския манталитет той посочи фактът, че общество се успокоява от това, че и някой друг е в криза.

   "Обществото не знае какво иска. Затова има нужда от хора, които са отговорни и които трябва да помогнат по някакъв начин. Като се започне от тези, които участват в публичния форум на обществото, каквито сме ние, като се започне от медиите, които коренно са променили своята позиция в публичния форум, и стигнем до отговорността от хората. Обществото ни е в много тежка фрагментация. Това означава комуникативен срив между различни групи на обществото", отбеляза проф. Фотев.

   "Този манталитет трябва много сериозно да се промени. Ние сме отговорни за това, което ние правим и трябва веднъж завинаги да се освободим от това, че някой друг може да ни реши проблемите, че някой друг може да даде отговор на нашите въпроси", смята проф. Фотев

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама