Днес е : Събота, 30 Май 2020

Проф. Христо Белоев: Новата Рейтингова система не е съвършена, но дава реална представа за дейността на ВУЗ-овете

Публикация 06 Nov, 2010 / Румен НИКОЛАЕВ

Сравняването на 52 критерия е възможност за отчитане на слабостите и отстраняване на грешките

   Русенският университет е на едно сравнително добро място по отношение на повечето от специалностите, по които се обучават студенти. Това съобщи специално за www.akcent.bg ректорът на ВУЗ-а проф. Христо Белоев.

Самият Белоев е работил в групата, която е извършвала мониторинговото проучване на новата Рейтингова система на просветното министерство. Този механизъм не е съвършен, но е много по-добър от досегашните начини на измерване класата на висшите учебни заведения. Приема се подхода за оценка на различни критерии, които позволяват да се получи една реална представа за нивото на ВУЗ-овете.

След сериозен анализ в детайли от страна на ректора и неговите колеги на обявените резултати, са забелязани някои специфични страни в новата система, които не дават точна представа на кандидат- студентите поради някоя от следните причини:

  В едно направление са включени няколко специалности. В Общо инженерство на РУ например са обединени 6 специалности, т.е. всяка една от тях е част от общото направление.

Под шапката на направление Машинно инженерство присъстват 8 специалности и няма как чрез него да се добие реална представа за всяка една специалност и да се покаже реален резултат, обяснява  проф. Белоев. Има непълно получаване на данни- коефициентът на тежест не е добре подбран сред критериите. Така например 30 на сто от общата оценка се дава върху реализацията на завършилите. А трябва да се има предвид територията, на която се намира ВУЗ-а. В РУ предимно учат студенти, които се връщат в градове като Силистра, Търговище, Разград, градове с висок процент на безработица. Докато в други ВУЗ-ове студентите се са от Варна, Пловдив и т.н.

Като доста показателен пример за получаващите се парадокси ректорът посочи пример със специалността Право. От 9 университета по комплексна оценка Русенският е на 6-о място. По отношение на реализация, и по-конкретно- доход, то отново РУ е на шеста позиция. Но… по реализирали се студенти тук РУ е на първо място. В комплексната оценка се получава 6-та позиция, и в същото време по определени показатели има 4 първи, 7 втори места сред останалите.

   Заради неподадена информация от София също РУ вероятно е изпаднал с някое и друго място назад- става въпрос за показателя Общежития. Тук се взимат 5 процента от общата оценка. Трябва да се има предвид, че универститетът в Русе притежава 17 профилни направления веднага след  Софийския, който е с 24. Подадени са само стаите в общежитията във филиала в Разград, което автоматично дава 0,04 точки срещу 80 от 100 възможни на първия в класацията. А 2000 легла в Русе, които са към Студентски общежития и столове не са подадени. Това естествено може да промени, макар и с малко, резултатите в полза на РУ.

    Сред специалностите, които ВУЗ-а е с добри рейтингови позиции, са инженерните специалности- транспортна техника, управление на транспорта, машинно инженерство. Добра оценка са получили и педагогическите специалности- на четвърта позиция от база за сравнение от 11 ВУЗ-а.

Специалности като Хранителни технологии, Биотехнологии и Химически технологии, които се конкурират с 1-2 висши заведения, е нормално да са на последно място в подобна класация, предвид наличие на специализирани ВУЗ-ове.

      Като цяло проф. Белоев изрази одобрение към новата система предвид   възможностите да се види реално състоянието на всяко едно учебно заведение и да се извършат необходимите промени.    

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама