Днес е : Събота, 28 Януари 2023

Важи ли ,,Ефектът на Рингелман,, в Общински съвет -Русе?

Публикация 04 Dec, 2022 / Румен НИКОЛАЕВ

Хипер управленски активности с привкус на популизъм и ширеща се незаинтересованост от масата местни народни избранници

   Снимка: Общински съвет

    ЕФЕКТЪТ НА РИНГЕЛМАН показва, че когато хора работят в група, винаги има няколко човека, които скатават и пестят енергията си, без да влагат оптимални усилия, като в крайна сметка 1 или 2-ма човека свършват цялата работа, а останалите само се ползват от създадените блага.

     Важи ли "Ефектът на Рингелман“ в Общинския съвет -Русе?

   И все още някои хора мислят, че екипът може повече от личностите.

     Тази седмица народните представители в местния парламент бяха свикани извънредно , спешно, за да гласуват кметът и негов заместник да представляват Русе в работна група, която ще мъдри 3-я Дунав мост над Дунава. Странно как една рутинна административна задачка бе оплетена с гръмки патетични слова, с изявления, че за първи път реално този избор слага началото на реални действия за изграждането на нов мост над Дунава /явно къса памет или просто удобно пропускане на истината, че преди 5 години беше начертано къде ще е мостът, че последното редовно правителство слага точките на 4 моста с румънските министри и т.н./. Но явно появата на двама души от местната администрация ще реши този стратегически проблем... Така изглежда, че съществува всеобща патетика, а всъщност написаното покрива като палатка масовото неразбиране и безразличие...

  Придържайки се към патоса, PR-ът на общинския председател се изстреля във висините- "В чест на Националния празник на Румъния общинските съветници в Русе гласуваха за трети мост при Дунав". 

 Нищо, че сесиите по принцип се провеждат в ден четвъртък и това е просто съвпадение. Най- неприятното е, че след тази трябващо да изглежда стратегическа сесия, немалко общински съветници така и не разбрали от какъв зор са ги викали. Но имайки предвид, че за това участие избирателят плаща, не са се сърдили за това извънредно разтакаване... Всъщност написаното е само част от станалото, но липсата на опозицията явно е станала традиция в пестене на енергията и от досадни подробности.

  В този празничен за северната ни съседка ден, в рамките на добросъседските отношения зам.- кметът Енчев е засвидетелствал уважение от местната администрация. И пак символика- Кметът Адриан Ангелеску получи като подарък от Община Русе картина на Дунав мост. Тя символизира сътрудничеството на двете общини за реализирането на проекта Дунав мост 3 между Русе и Гюргево, става ясно от прессъобщението на Общината. Решаването на вече срамно проточилия се проблем с пускане на Ро-Ро терминала незнайно защо  прикрива като със смокинов лист бездействието от отсрещния бряг вече повече от година. И тук всички имащи отношение към проблема папкат и празнуват, без да обелят дума за Голямата надежда трафикът на Дунав мост да се отпуши.

  Случайно или не- областният управител също е бил същия ден в Гюргево и е решавал злободневни въпроси- за снегопочистването на моста и за мерки срещу разпростронението на африканската чума по свинете.

   Добре че беше прессъобщението на Община Русе, за да спрат тревогите, че той не е участвал в празненството в Гюргево: В празничните чествания в Румъния се включи и областният управител на Русе Анатоли Станев.

    Та какво е искал да каже авторът на този текст ли- Че създаденото непосредствено след изборите мнозинство не е излизало от политическата зима, спазвайки колебливо договорките. В разговор с общинския председател преди 2 години самият той се съгласи с моето твърдение, че повече от две  трети са съветниците, които просто присъстват и чакат банковите им карти да се захранят в края на месеца...

  Преди може би 2 мандата предложих общинските съветници да се отчитат през определен период за дейността си. Очаквано, подобно нещо се оказа  почти невъзможно. Но липсата на каквато и да е обществена активност на старейшините /имам предвид публична/ по въпроси като представените тук говори само едно- няма за какво да бъдат укорявани гражданите, че са апатични и пасивни.

   Просто болшинството се крие зад личното си спокойствие и гласува, без да е необходимо дори да знае за какво дава своя глас, скрито зад Групата... Крайно време е съветниците да спрат да се крият зад невинаги чисти политически позиции на своите групи, а да израдяват своя мажоритарен вот и покажат лична позиция. Става въпрос пред камерите и микрофоните, а не в кулуарите...

    Трябва да се каже веднага: никоя социална технология все още не е позволила да се преодолее ефекта на Рингелман. Можем да слушаме заклинанията на "гуруто на екипната работа", но колкото по-голяма е групата, толкова по-голяма пасивност е присъща на човека.

 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама