Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Министър Стоянов: Сега минава пикът на инфлацията и цените ще паднат, горивата също ще поевтинеят

Публикация 15 Nov, 2022 / akcent.bg

Изземването на свръхпечалбите на компаниите от сектор "Горива" ще стартира веднага

    Служебният министър на икономиката Никола Стоянов категорично не очаква поскъпване на горивата. 

"Постигнахме успехи цените дори да намалеят. На изчерпване е финансовият ресурс за помощта от 25 ст. на литър. Работим по създаването на фонд, който да се пълни от изземването на свръхпечалбите на компаниите от сектор "Горива" и да се компенсира част от цената на горивата за граждани и за фирми. Това ще позволи помощта от 25 ст. да нарасне в пъти", заяви той в студиото на "България сутрин".

   Стоянов не се ангажира дали ще се застъпят двете мерки, защото това зависи от парламента. Изземването на свръхпечалбите ще стартира веднага и ще започне да се пълни фондът, който ще бъде създаден, стана ясно от думите му.

   "Не е разумно да се определя предварително фиксирана цена, защото останалите фактори са пазарни и плаващи. Целта е мярката да се насочи и към компаниите", отбеляза още икономическият министър пред Bulgaria ON AIR.

   Той поздрави депутатите за въведения праг от 200 лв., над който ще се компенсират сметките за електричество. Стоянов очаква да бъде гласуван същият праг и за цената на газа.

   "По този начин няма инфлационен натиск от електрическо и газ. Остават горивата. С тази мярка очакваме и натискът от логистика на ценообразуването да спадне и това да помогне за овладяване на инфлацията в България", каза още Никола Стоянов.

   Не може да се внася руски петрол и да се продава, без преди това да бъде обработен. Но категорично може продуктите от неговата преработка в "Нефтохим Бургас" да се продават, поясни гостът в студиото.

   "Има много отстъпки, но при цените в магазина не го виждаме. Успокояването на пазара става постепенно. На база на проверките на КЗП ние не откриваме спекула, но има несигурност в играчите на пазара и те се презастраховат и залагат по-големи печалби. Всички казват, че им трябва предвидимост. Това беше пикът на инфлацията, надявам се сега да тръгне надолу", подчерта министър Стоянов.

   Той припомни решението на правителството, че е най-разумно да бъде удължен настоящият бюджет, тъй като служебният кабинет няма хоризонт пред себе си. В същото време има краткосрочни прогнози в бюджета.

   "Ако служебното правителство внесе бюджет в парламента, не се знае какво ще излезе, тъй като там нямаме ясно мнозинство. Партиите искат намаляване на данъци и повишаване на социални разходи. Ако се окажем в предизборна ситуация, партиите още повече ще искат да се харесат на гласоподавателите. Идеята е удължаването да е за първите няколко месеца на 2023 г. Когато видим ясно парламентарно мнозинство, то ще има възможност да прекрои бюджета - да пипнат минималната работна заплата и останалите параметри", разясни Стоянов.

   216 млн. лв. от парите по Плана за възстановяване са предвидени за индустриалните зони в страната, за да бъдат привлечени инвестиции. Работи се възможност за промяна в Закона за устройства на територията, за да излизат за месец-два документите за разрешително за строеж.

   Германска компания пък иска да инвестира над 1 млрд. евро във фотоволтаичен парк в Северозападна България. Няколко министри са обсъждали как точно да се случи тази инвестиция, тъй като има същия интерес от страна на Франция и Китай.

   "Много от компаниите видяха, че това, което имаш, е само това, което имаш вкъщи. А ЕС е вкъщи за тях, България е част от ЕС. Някои държави в Западна Европа са притеснени дали ще има налична енергия тази зима. При нас я има тази наличност. Ще можем да привлечем вълна от инвестиции", посочи икономическият министър.

   За финал Стоянов каза, че е взето решение за допълнителен компресор, който да повиши налягането в интерконектора, свързващ България и Гърция, а това ще позволи увеличаване на обема газ. "Булргаргаз" пък постоянно участва в търгове за слотове.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама