Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Васил Велев: Удължаването на бюджета е единствено възможно решение за бизнеса, когато няма правителство

Публикация 04 Nov, 2022 / akcent.bg

   Имаме 200 лв. регулирана цена за небитовите потребители на свободния пазар. Това не е размер на компенсация. Цените средно в ЕС за малкия и среден бизнес на електроенергията са точно такива - 200 лв. за мегаватчас. За големите предприятия цената е значително по-ниска. Това каза за Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

   „Целта е нашите предприятия също да получават по-ниска цена, за да бъдат при равни конкурентни условия спрямо ЕС. Бизнесът ще бъде по-конкурентоспособен и ще мине по-леко през кризата, която започва. Това е действие по посока на ограничаване на инфлацията", допълни още Велев.

   "При тези цени бизнесът напуска ЕС. Приспособяването към тях може да бъде чрез затваряне или напускане, защото цените в останалия свят са много по-ниски, а ние продаваме на едни и същи пазари. Затова има регламент за справяне с високите цени на енергията, а не за приспособяване. Ако една компания е на загуба, тя фалира", изтъкна Велев.

   "Удължаването на бюджета е единствено възможно решение за бизнеса при отсъствието на редовно правителство. Този бюджет, който в момента действа е от 1 октомври. Той е един много нов бюджет, който е адаптиран към сегашната ситуация и няма проблем да бъде удължен с няколко месеца", посочи Велев.

   "Когато се актуализираше бюджетът ние искахме средносрочно как ще се отразят тези нива на разходи и съответно какви са приходите срещу тях. Това не беше направено тогава, направи го сега служебното правителство. Оказва се, че, ако проектираме напред тези разходи и съответно приходите, даже при оптимистични сценарии, бюджетът ще бъде на дефицит от порядъка на 11-12 млрд. лв., над 6% от брутния вътрешен продукт. Ще се наложи всяка година да взимаме нови заеми от порядъка на 16 млрд. лв.", коментира Велев.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама