Сряда, 17 Април 2024

Сексагитна Приста, римското пристанище на 60-те кораба, посреща лусорията „Живият Дунав“

Сексагитна Приста, римското пристанище на 60-те кораба,  посреща лусорията „Живият Дунав“
Публикация   12:21     09 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     578

   На 9 октомври 2022 г. (неделя), около17:30 ч, реплика на римски кораб, тип лусория, ще акостира наПонтон 10 в гр. Русе. Международният екипaж, състоящ се от гребци от 7 държави, ще бъде посрещнат от представители на Община Русе. По инициатива на общината, в понеделник гостите ще имат възможността да разгледат забележителностите на най-големия дунавски град в България.

   Събитието е част от 3-месечен свързващ круиз по река Дунав по проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут“ („Жив Дунавски лимес“),  Българските партньори по проекта са Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Националният туристически клъстер „Български пътеводител“ и Центърът за интерпретиране на наследството.

   Римската лусория носи името „DanuvinaAlacris” („Живият Дунав“) и е изградена в рамките на последните две години от екип от професионалисти и доброволци, ръководен от Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген-Нюрнберг (Германия). Дълга е 18 м и е пресъздадена въз основа на автентични останки от римски плавателен съд, намерени край немския град Майнц. Реконструирана е по максимално близки до традиционните за римляните методи и техники.

   Пътешествието на лусорията започна през юли 2022 г. в гр. Инголщадт (Германия) и ще завърши в края на октомври в Румъния. Проектът съчетава римската история по бреговете на Дунав със самия Дунав, който е бил основен свързващ път през цялата Римска античност; сближава и римското минало с 21-ви век и го прави осезаемо – с реконструкция на късноримски дунавски патрулен кораб, чието плаване по Дунав свързва всички партньори, популяризира Дунавския лимес и подкрепя устойчивия културно-исторически туризъм.

   За актуална информация относно плаването на римската лусория в България следете Фейсбук страницата на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (https://www.facebook.com/adodunav) и Фейсбук събитието „Римската лусория „DanuvinaAlacris” в България (https://www.facebook.com/events/426396172795258).Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha