В Прага днес се създава нова международна общност, която има за цел по-добро сътрудничество в кризи като войната в Украйна.

   В общността участват всички страни от ЕС плюс още 17. Между тях Украйна, Великобритания, държавите от Западните Балкани, Турция, Норвегия, Швейцария.

   Идеята за създаването й е на френския президент Макрон. Тя трябва да е сигнал към Москва, а първата цел на организацията е да си сътрудничат и да подкрепят Украйна срещу нападението на Русия.

   В Прага е и британската премиерка Лиз Тръс, а украинският президент Зеленски ще се включи с видео.

   Днес лидерите на 44-те държави ще обсъждат не само войната в Украйна, но и последствията за цените на енергията, климата, миграцията. Единственият премиер, който няма да участва днес е датската министър-председателка Мете Фредериксен. Тя отсъства поради вътрешнополитически причини.

   В новата организация ще се подобри сътрудничеството и с кандидат-членките за ЕС. Украйна може да стане член едва след около 10 години, докато изпълни условията за прием, но сътрудничеството трябва да става все по-тясно, посочи Емануел Макрон. Германия подкрепя изцяло идеята за новия формат на Франция.

   "Небоходима беше организация, в която да говорим и да работим заедно поне няколко пъти годишно и то всички в Европа", посочи канцлерът Олаф Шолц.

   Това обаче не е алтернатива на ЕС, а само формат за разговори. Процесът на присъединяване само ще се подобри с новия формат, но няма да бъде заместен от него, заяви още канцлерът.