Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Симеон Дянков: До пролетта България ще е в икономическа рецесия

Публикация 04 Oct, 2022 / akcent.bg

   Има един завой надясно – ГЕРБ, ДБ и ДПС печелят повече, отколкото на предишни избори". Това каза за БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков.

   „Това означава, че хората започват пак да се интересуват повече от финанси и икономика. Те искат стабилност и сигурност, по-ниска инфлация и стабилни цени на тока. Това обикновено идва от десни правителства. Виждаме го в цяла Европа.  След всички по-сериозни кризи в Европа идва дясно управление. Хората вярват, че те са по- способни да се справят с финансовите и икономическите проблеми. "Продължаваме промяната" се оказа по-лява партия по отношение на икономическата политика. Тази част от политиката на правителството им беше в ръцете на БСП, но толкова ляво финансовото министерство не сме имали от много години. Беше лошо време за такава политика. Те не се справиха с инфлацията, дори я увеличиха. Затова казвам, че е време за дясно правителство, с десни политики и цели“, добави още Дянков.

   „Партиите, които се обявиха срещу войната в Украйна – ГЕРБ,  ДБ, ДПС - спечелиха повече гласове. „Продължаваме промяната“ по-скоро зае някакво средно положение, за да запази коалиционното управление. Единствената възможна коалиция ще е ГЕРБ, ДБ и ДПС. Трите са против войната и настояват за по- стабилна икономическата и финансова политика“, заяви Симеон Дянков.

   „Финансовата обстановка в България вече е по-сложна. До пролетта България ще е в икономическа рецесия“, каза Дянков.

   Симеон Дянков не изключва участието на ДБ в коалиционно правителство с ГЕРБ. Той обясни в предаването "12+3", че в тежките времена са необходими трудни решения: "Те казваха, че никога няма да се коалират и с БСП, а участваха в такова управление".

„Не знаем какви биха могли да бъдат политиките във финансовата сфера на Стефан Янев. Лява коалиция според мен е невъзможна. Лявото показа, че не може да управлява във време на криза. ГЕРБ се върна по няколко причини. В тежки времена, когато си в опозиция, печелиш гласове на разочаровани. От ГЕРБ са  показвали и някаква философия по основните финансови теми, която се е харесвала на избирателите в  тежки времена. 2009-2011 година сравнително добре се справихме с кризата. Икономическата тема вече е основна. Преди година темите бяха други“, допълни Дянков.

   "Мнозинството от българите искат да има правителство, защото се задават трудни месеци. Редовните правителства могат да вземат решения, които служебни не могат.  Служебното правителство върши по-добра работа от предишното- коалиционно. Ако остане на власт още няколко месеца няма да е пагубно, но е по-добре да се избере редовно. Бюджетът за 2023 година ще бъде с огромен дефицит. Това се предопределя от социалните политики, взети от коалиционното правителство. Ние ще влезем в рецесия от март-април. Голям дефицит и големи дългове – тежко ще  не на следващия финансов министър и на това правителство“, коментира още Дянков.

   Темата за инфлацията, която коалиционното правителство пренебрегна, трябва да бъде водеща през следващите 6 до 9 месеца, категоричен е бившият министър на финансите.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама