Днес е : Понеделник, 26 Септември 2022

Над 18% ръст на ранените и близо 17% на загиналите в катастрофи в Русенско през 2022-а спрямо предходната година

Публикация 21 Sep, 2022 / akcent.bg

   За седма поредна година, Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя. Той е в рамките на Дните за безопасността на пътя между 16 и 22 септември и се провежда под надслов „Остани жив! Пази живота“. Целта на инициативата, в която се включи и Областна администрация – Русе, е свеждане до нула на загиналите при пътнотранспортни произшествия поне в рамките на един ден.

   Именно затова служители на Областната управа в крайдунавския град раздаваха флаери на влизащите в страната през ГКПП „Дунав мост“ с призив да шофират разумно. Посланието освен на български език беше преведено на още десет езика, а именно английски, френски, немски, испански, румънски, турски, гръцки, украински, руски, както и на хърватски. Целта е по този начин да се привлече вниманието на колкото може повече хора и така да се сведе до минимум броя на пътно-транспортните произшествия и съответно този на загиналите и пострадалите в катастрофи. Инициативата се реализира за поредна година по идея на ръководството и екипа на Областната администрация, а нейното изпълнение стана възможно с помощта на Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Областната дирекция на МВР. В рамките на последните 24 на водачите бяха раздадени над 1000 флаера. По думите на областния управител Анатоли Станев трябва да бъдем по-внимателни и толерантни на пътя. „Освен по-сериозни санкции за нарушителите, трябва да се помисли и за повече възпитатели мероприятия, които да привлекат вниманието на обществото към този проблем“, заяви Станев.

   За съжаление от началото на годината до днес в областта са станали 762 произшествия, а за същия период през предходната година те са били 737. Делът на тежките катастрофи е около 33%. Черната статистика обаче се допълва от скок на ранените с малко над 18% и на загиналите с близо 17% спрямо 2021-а. Ранените през предходната година са били 277, а за същия период сега те са 327. 21 души пък са загубили живота си от началото на 2022-а до днес по пътищата в Русенско. През 2021-а те са били 18.

   Анализ на Областната управа сочи, че сред най-честите причини за катастрофа се оказват несъобразената скорост, отнемането на предимство и неспазването на дистанция. Не са редки и случаите при блъскане на пешеходец, удар между два автомобила или в дърво, както и преобръщане на превозното средство.

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама