Днес е : Четвъртък, 1 Декември 2022

Димитър Ганев: В новото разделение партиите на промяната вече не са в един лагер

Публикация 27 Aug, 2022 / akcent.bg

   Тема №1 в рамките на тази кампания ще бъде темата за газа и „Газпром“. Другите теми ще бъдат периферни. Тази тема е форма на политическо позициониране, на едно разделение по оста на евроатлантизма, коментира за БНР Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.

   През април ново разделение замени старото, а то беше „за“ и „против“ статуквото, посочи той. По думите на Ганев партиите на промяната вече не са в един лагер в това ново разделение. Това не означава, че непременно на тази база ще се формира правителство.

  „Ако има въобще правителство след 2 октомври, то няма да бъде оспорващо нашата геополитическа ориентация“, смята политологът. Той обаче определи формирането му като „изключително трудно“, заради влошените отношения между отделните субекти.

   „Да кажем, лидерите ще направят някакъв компромис с егото си и ще преглътнат отсрещния. Само че аз се съмнявам, при тази формула на противопоставяне, която тече, дали електоратите на отделните партии ще могат да преглътнат каквато и да е форма на колаборация на база евроатлантически ценности. Това може да се окаже самоубийствено за някои от партиите“.

   Ганев не вижда бърз изход от политическата криза, в която сме от април миналата година. Ако се стигне до нови избори през януари, общественият натиск върху партиите ще бъде убийствено силен – да се направи правителство, смята той.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама