Днес е : Събота, 28 Януари 2023

На изборите на 2 октомври ще се гласува с почти 11 хиляди машини

Публикация 26 Aug, 2022 / akcent.bg

  Общо 10 993 устройства за машинно гласуване (от 12 837 в притежание на българската държава) ще бъдат използвани за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, обяви Централната избирателна комисия (ЦИК). Бройката е определена на база предварителни избирателни списъци в страната и чужбина и може да претърпи промяна, утичниха от комисията. В избирателните секции и в страната, и в чужбина, в които на предходните избори са гласували над 349 души, ще има и втора машина за гласуване. Това означава, че според предварителните избирателни списъци от всички 9363 секции в страната, в които ще има машинно гласуване, в 1108 ще има по две машини. Извън страната от общо 289 с машинно гласуване в 233 ще бъдат поставени по две машини.

   Част от устройствата ще бъдат предоставени на общините за обучителна кампания, като ЦИК вече разполагат с информация какъв брой машини би бил необходим за всяка община, стана известно още от брифинга на комисията. Преди това обаче ЦИК трябва да избере изпълнител на обществената поръчка за  инсталиране на софтуера, транспортирането на устройствата в страната и наемането на техници за обслужване на машините в предизборния и изборния ден. Крайният срок за сключване на договора по обществената поръчка е този вторник (30 август).

  От изказване на говорителя на ЦИК Росица Матева се разбра, че комисията смята машинния вот за отговорност на правителството и ако изпълнителната власт не може или не иска, тогава се търсят частни фирми. Според Матева ЦИК се опитва от края на м.г. и началото на т.г. да организира дейностите по техническата организация на машинното гласуване. "Разбирането на ЦИК е че тези дейности следва да се възлагат от Изборния кодекс на изпълнителната власт - така както например транспортирането на хартиените бюлетгини се извършва от изпълнителната власт." Затова членовете на комисията били потърсили съдействието на "Български пощи" чрез транспортното министерство, но се оказало, че пощите не могат да организират сами целия транспорт - твърдение, което се използва като мотив и за самата обществена поръчка, с която се търси подкрепата на "Сиела".

   Преди два дни ЦИК обяви обществена поръчка за 6.8 млн. лв. без ДДС. за възлагане на дейности на външни изпълнители - осигуряването на демоверсии на електронната бюлетина, параметризирането на същинските бюлетини за вота на 2 октомври, конфигурирането и настройката на машините, транспортът им и техническата поддръжка. ЦИК директно избра за изпълнители фирмите, с които е работила досега - производителят "Смартматик" и доставчикът "Сиела Норма".

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама