Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Превозвачи вече плащат до три пъти по-високи тол такси

Публикация 05 Aug, 2022 / akcent.bg

   Членове на Камара на автомобилните превозвачи в България изпратиха детайлни разбивки за платените от тях пътни такси през месец юли 2022 г. сравнени със същия месец, година по-рано. Според информация на Камарата „фрапиращите данни“ ясно показват, че една от транспортните фирми е платила 28 981 лв. тол за периода от 1 до 26 юли 2022 г. За същия период, но през 2021 г., фирмата е платила 9 115 лв. При тези стойности КАПБ задава въпроса: как едно 50% увеличение всъщност се оказва трикратно?

   Увеличението на цените беше подплатено и с аргументите, че по този начин превозвачите ще бъдат насърчени да използват по-екологични превозни средства. Справка на същата фирма, показва че за камион ЕВРО 6 за периода от 1 до 26 юли 2022 г. са платени тол такси в размер на 1267 лв. Същото превозно средство, за същия период на миналата година е генерирало тол такси в размер на 549 лв. Тук следва и друг логичен според превозвачите въпрос: как по-точно се стимулира даден превозвач да използва превозно средство от по-висока екокатегория?

   Организацията дава и друг пример с член на КАПБ, чиято най-честа релация е ГКПП „Капитан Андреево“ – Хасково – Видин, която се изпълнява отново с камион ЕВРО 6. Тол таксата за маршрута през май е била 53 лв., а през юли скача на 116 лв.

   Камарата на автомобилните превозвачи в България призовава за спешно преразглеждане на решението, с което бяха увеличени тол таксите. „Трябва да се вземе предвид, че българският гражданин все още не е усетил пълният ефект от това увеличение, но в създалата се ситуация това е неизбежно“, се казва в изявлението.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама