Парното в Русе скача с 24,8 на сто, реши окончателно КЕВР

 Парното в Русе скача с 24,8 на сто,  реши окончателно КЕВР
Публикация   01 Юли, 2022   /     akcent.bg   /     985

Цената на тока за бита се повишава средно с 3,4 процента от 1 юли, клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" - с 4,45 на сто

 Цената на парното за русенци скача с 24.8 процента, реши днес окончателно КЕВР. Новината потвърди и изп. директор на "Топлофикация" Севдалин Желев.

 За битовите потребители на „Топлофикация София“ ЕАД цената ще бъде в размер на 136,82 лв./MWh, при сегашна цена 98,48 лв./MWh, което е изменение с 38,93%. Потребителите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лв./MWh, при сегашна цена 99,55 лв./MWh, което е изменение с 23,26%. Цената на „Веолия Енерджи Варна” ЕАД се изменя с 30,66 % и става 128,43 лв./MWh, при сегашна цена 98,29 лв./MWh. Това на практика означава, че потребител в София със сметка от 100 лв. за отопление на парно ще заплаща близо 139 лв. през новия отоплителен сезон 2022/2023г.

    От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава средно с 3,4 процента в страната, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). КЕВР прие днес решение, с което се утвърждават цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1 юли 2022 - 30 юни 2023 г.

   За клиентите на "Електрохолд Продажби" (ЧЕЗ) повишението на крайната цена е с 2,70 на сто, за "ЕВН България Електроснабдяване" - с 3,47 процента, за клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" - с 4,45 на сто, посочват от КЕВР. В тези цени са включени както цената на електроенергията, така и цените на мрежовите услуги.

   Постигнатото минимално увеличение от 3,4 процента е в резултат на предприетите от КЕВР регулаторни мерки, изтъкват от регулатора. Независимо, че енергопреносните предприятия заявиха значително повишаване на своите разходи за пренос, Комисията намери резерви в системата, за да неутрализира това увеличение.

   За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители, КЕВР предприе три мерки: премахва компонентата задължения към обществото, увеличава квотата на АЕЦ "Козлодуй" от 20 процента на 30 на сто за новия ценови период 2022/2023, както и премахва премиите за значителна част от ВЕИ производителите, като пренасочва освободения финансов ресурс за намаляване на цените на битовите клиенти. Тези мерки дават възможност да бъде компенсирано увеличението на разходите за пренос на електроразпределителните дружества "ЕВН България Електроснабдяване", "Електрохолд Продажби" (преди ЧЕЗ) и "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" и на Енергийния системен оператор.

   Като резултат на минималното увеличение от 3,4 процента цените на електроенергията за битовите потребители в България остават най-ниските в цяла Европа. Това защитава българските домакинства от шоковото повишение в резултат на войната в Украйна, при което цената на електроенергията в битовия сектор се повиши с 45 на сто в останалата част на континента, се посочва в съобщението.

Тагове : цена , ток , КЕВР ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още