Днес е : Понеделник, 27 Юни 2022

Инфлационният натиск върви към своя край и кривата ще се пречупи след лятото

Публикация 19 Jun, 2022 / akcent.bg

България е в отлично положение спрямо дълга си. Имаме показател публичен дълг спрямо БВП, който е в порядъца на 25 процента. Това е най-добрият показател за ЕС, като изключим Люксембург и Естония, смята Димитър Събев, журналист и финансист.

   „Политиката, която беше в последните шест месеца, беше напипала правилния пулс на българската икономика. Ако тя се запази, смятам, че ние ще се плъзнем върху кризата и ще излезем по-силни”, подчерта Събев.

Що се отнася до намерението на правителството да тегли дълг идната седмица Събев посочи, че ако сега се изтегли дълг, той ще бъде изтеглен при чувствително по-добри условия.

   „Политическата несигурност ще донесе по-висока лихва. Българите сами си правим проблемите”.

   По отношение на инфлацията гостът посочи, че е изключително опасно да бъде изпуснат духа на инфлацията от бутилката, но централните банки си имат инструменти.

   „Още повече, че ние работим в условията на валутен борд и така или иначе не печатаме пари”.

   Макроикономиката е доказала, че има положителна връзка между малко по-ускорена инфлация и заетост. При цялата тежка ситуация, свързана с Covid и Украйна, ние регистрираме ръст на промишленото производство и рекордно ниска безработица.

   Войната в Украйна се отрази положително на някои сектори от българската икономика – зърно, метали. От друга страна регионът ни вече силно се дестабилизира и вече може да не чакаме с голяма надежда инвестициите, свързани с технологии и чуждестранни инвеститори, които да ни помогнат да вдигнем общото ниво на технологиите, смята гостът.

   По думите на събеседника инфлационният натиск върви към своя край и кривата ще се пречупи в края на летните месеци.

  Нивото на политическия риск към днешна дата в България е много високо и е повод за тревога. Хора, които очевидно са изявени като фактори на корупция, се връщат отново и отново да управляват тази страна.

    „Всички икономически предпоставки за стабилизиране на България са налице, но точно в този момент, когато нещата имат шанс да се подобрят, ние сами си клатим стола”.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама