Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Правителството иска прага на регистрация по ДДС да стане 100 хиляди лева

Публикация 06 May, 2022 / akcent.bg

   Правителството одобри подаването на искане от България за повишаване на прага за обща регистрация за целите на ДДС с цел да опрости процедурата за събирането му, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

   Поисканото от страната ни включване на 31 декември 2024 г., като краен срок на действие на специалната мярка, е съгласувано с влизането в сила на Директива (ЕС) 2020/285. В нея се предвижда, че от 1 януари 2025 г. държавите членки трябва да започнат да прилагат националните разпоредби, които те трябва да приемат, с цел привеждане в съответствие с нея.

   Исканата дерогация представлява промяна на прага за обща ДДС регистрация от 26 500 евро на 51 130 евро.

   "Искаме увеличаване на прага на регистрация по ДДС от 50 хил. лв на 100 хил. лв, което е в помощ на малкия бизнес. Всички тези мерки са насочени към това да спасим българската индустрия", коментира след правителственото заседание Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката.

   Този праг ще се прилага за данъчно задължени лица, установени на територията на страната, които искат да се възползват от специалния режим за малки и средни предприятия, при условие, че са налице законовите условия, свързани с упражняването на това право.

   Прилагането на тази мярка от страна на България няма да засегне лицата, които не желаят да прилагат специалния режим на облекчения за малките предприятия и както и досега, те ще продължават да могат да се регистрират доброволно за целите на ДДС облагането (чл.100 от ЗДДС). Предвид обхвата на режима, за повишаването на чийто праг се иска дерогацията, мярката не следва да обхване етапа на крайното потребление.

   Исканата дерогация ще даде възможност на страната ни да подобри събираемостта на ДДС и да противодейства на данъчните измами с този данък.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама