Днес е : Понеделник, 26 Септември 2022

Бяла преустрои новия дом да стари хора ,,Флора,, в дом за бежанци

Публикация 07 Mar, 2022 / Румен НИКОЛАЕВ

45 жени и деца от гр. Южний, Одеска област, са обитателите на наскоро откритата социална сграда

  Наскоро откритият дом за стари хора в Бяла "Флора" се оказа прекрасно място за подслон на 45 бежанци от Одеска област. Новината потвърди пред Акцент.БГ кметът Димитър Славов.

  В неделя в 2 часа сутринта са посрещнати жени и деца на възраст между 7 и 11 години, след като Община Бяла е изпратила 2 автобуса в Силистра да бъдат приютени.

  Това се случва, след като кметът Славов е изпратил заявка до Асоциацията на общините за възможността Бяла да даде подслон на 45 бежанци.

  Пристигналите в първите часове на неделния ден жени и деца са от гр. Южний, Одеска област. Те са били топло посрещнати в Арт център гара Бяла, за което кметът Славов благодари искрено на персонала.

 За да бъде всичко редовно и по-скоро изрядно, от името на кмета е изпратено писмо до управляващия орган в Кълъраш, тъй като домът тук е построен по съвместен  транграничен проект  с община Градинари. В него ще се иска дом "Флора" за няколко месеца да бъде място за бежанци  жени и деца, като Славов смята, че това ще бъде разрешено.

  За доброто взаимодействие между напусналите границата на Украйна и потърсили мир и подслон, съдействие оказва и треньорът на хандбалния отбор на Бяла Виктория Жосан, която също е украинка.

  При настаняването са се включили и лекари от местната болница. Сред всичките пристигнали жени и деца няма болни от Ковид, след като са били тествани.

  Новонастанените изразяват своята искрена благодарност за предложените условия и грижи от страна на кметската управа и персонала на дома. Съдбата на повечето от бежанците не е ясно, тъй като нямат близки и роднини, където да се приютят.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама