Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Медици от УМБАЛ „Канев“ извършиха рядка и сложна операция, спасиха живота на 30-годишен мъж

Публикация 31 Jan, 2022 / akcent.bg

 

                Сравнително рядка и сложна операция извършиха лекарите от УМБАЛ „Канев“ в Русе. На 22-и януари те спасиха живота на 30-годишен мъж, докаран по спешност в тежко състояние в лечебното заведение. Той е бил с голяма прободна рана на гръдниякош в областта на сърцето. Операцията е била изключително рискована, тъй като се е оказало, че болният е получил и сърдечна тампонада (в случая излив на над 150 мл. кръв в перикардния сак), което е довело до спиране на сърцето папациента за кратко. Единствено благодарение на бързата реакция на спешните медици и хирурзите не се е стигнало до фатален изход. Операцията е продължила малко повече от два часа, като няма усложнения. Пациентът вече е стабилизиран и се възстановява. Той се намира под 24-часово медицинско наблюдение. Раздвижен е и до седмица предстои изписването му от болницата. Мъжът е благодарен за положените грижи на целия екип на отделението по обща, гнойно-септична, детска и еднодневна хирургия. „Освен отлични специалисти, работещите тук са и многочовечни. 

                Операцията е била извършена от 7- членен екип на Отделението по обща гнойносептична, детска и еднодневна хирургия, ръководен от д-р Илиан Георгиев, а анестезиолог-реаниматор е бил д-р Шефкет Шефки. Лекарите не си спомнят да са имали подобен случаи в близките десет години. От месец май миналата година към хирургичното отделение функционира специализирано звено по гръдна хирургия. От тогава насам през структурата са преминали близо 100 пациенти, като лекарите работят в отлична координация с колегитес и отБелодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, Комплексния онкологиченцентър и УМБАЛ „Медика-Русе“. Така не се налага на хората със заболявания предимно в областта на гръдния кош да търсят медицинска помощ в други лечебни заведения в страната. В звеното п огръдна хирургия има създадени всички необходими условия за извършване както на диагностични, така и терапевтични интервенции. Сред най-честите са лапароскопски операции, вземане на биопсии, извършване на плеврални пункции и торакоскопии, т.е. огледи на гръдния кош, както и отстраняването на карциноми. За съжаление при много от пациентите с ракови заболявания се налага и допълнително лечение под формата на лъче- и химиотерапия, като те се назначават след консултации със специалисти от другите две болници – Тубдиспансера и КОЦ-а. Съветът на лекарите е да се ходи задължително на профилактични прегледи, тъй като откриването на заболяването в ранен стадии е много по-леколечимо и значителнопо-малко травмиращо запациента и неговитеблизки.

                „Навременното диагностициране и предприемането н адекватни медицински мерки са ключов фактор за по-малкия болничен престой и по-бързото възстановяване на болните. Не говоря само запациентите с туморни образования, а за всяко едно заболяване.“, каза началникът на отделението д-р Симеон Симеонов. „Разполагам с отличен екип от лекари и сестри, за които нашата професия е призвание. Поздравявам ги за начина, по който се справят със задълженията си.“, допълни още той.

                Отначалото на годината през отделението са преминали над 170 пациенти, като средно на година в отделението се екуват по над 3000. За близоосеммесецапациентите, коитосаселекували в звенотопогръднахирургия, саблизо 100. Отделениетоотговарянанай-високитемедицинскистандарти, като в негоработиекипотнад 50 души, откоито 15 лекари. Предвидена е и възможност за хирургично лечение на пациенти с Ковид-19, като са предприети всички необходими мерки за недопускане смесване на потоците.

        

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама