Понеделник, 2 Октомври 2023

Лъчезар Богданов: Икономиката бумти. Пандемията бе трамплин за голяма част от бизнесите

 Лъчезар Богданов: Икономиката бумти. Пандемията бе трамплин за голяма част от бизнесите
Публикация   20:21     26 Дек, 2021 /     Лъчезар Богданов ИПИ   /     675

Пандемията бе трамплин за голяма част от бизнесите

   Икономиката бумти. За голяма част от бизнесите се оказа, че пандемията е голям трамплин. Пандемията и кризата тестваха много граници – неща, които хората казваха, че никога няма да се случат. Това каза пред bTV икономистът Лъчезар Богданов.
 
   Той отчете, че миналата година, в началото на пандемията, е станало ясно, че в цяла Европа загубените работни места са относително малко: „Правителствата изсипаха трилиони, за да спасят работни места, за да крепят бизнесите“.

   По думите му сега потреблението се е отпушило и моментът на икономически страх е изчезнал.

   „Ние в България за пореден път показахме, че можем да оцеляваме, че сме достатъчно устойчиви на външни шокове, проблемът ни е, че нямаме енергия да се развивам, да растем, ние оцеляваме, свиваме се. Имахме пандемия, външен шок, най-големите ни търговски партньори затвориха заводите, границите бяха затворени, летищата спряха, три пъти нови избори и въпреки това като цяло запазихме макроикономическата стабилност и като цяло стабилността на икономиката. Трудното обаче, което предстои, е да имаме възможност и енергия да направим скок и развитие“, смята икономистът.

   Според него предстои продължаване на плавния процес на излизане от икономическата криза.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha