Днес е : Събота, 28 Януари 2023

НАП: 7000 душа са укрили данъци за близо 100 млн. лв. от реална онлайн търговия

Публикация 26 Sep, 2021 / akcent.bg

Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук - "Влез в час с данъците" и "Вземи си касовата бележка", ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти

Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че търси данъци от общо 7 хиляди души, които са въртели регулярна онлайн търговия и са си осигурили доходи от близо 96 млн. лв. Това съобщиха от приходната агенция в неделя.

Данните за осъществените от тях сделки в интернет и придобитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските фирми, уточняват от НАП.

   Към момента приходната агенция се е фокусирала върху интернет търговците с най-големи доходи, като постепенно обхватът ще бъде разширяван. Вече са инициирани 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено високи печалби от сделки в интернет пространството.

   Данъчните съобщават и за любопитни практики за прикриване на доходите от онлайн търговия. Например, едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката, е на безработни. Те твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу заплащане от пет лева на курс. Не са малко и случаите на лица, починали преди две и повече години, които имат търговски профили и "реализират" значителни продажби, казват от НАП.

   През септември НАП е включила в проверките си 2000 души, които са подали годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данъка върху доходите на физически лица, но не са декларирали в тях доходи от наложен платеж.

   Агенцията припомня, че с данък не се облага само продажбата в интернет на лични и употребявани вещи.

   "Ако продавате старите си скиобувки, например, или използвано детско столче, не се дължи налог. Ако обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са закупени за лична употреба, а с цел търговия и печалба, се дължи и начислява данък, който лицата трябва да декларират в годишната си данъчна декларация за съответната година", посочват от НАП.

   Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10 или 15 процента, в зависимост от това каква дейност извършват търговците, посочват данъчните.
Приходната агенция съобщи още, че започва информационна кампания, насочена както към търговците онлайн, така и към потребителите, за разясняване в кои случаи продажбите на стоки в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и пазаруването от надеждни търговци.

   Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук - "Влез в час с данъците" и "Вземи си касовата бележка", ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама