Понеделник, 25 Септември 2023

Кой е виновен за полицейското насилие?

Кой е виновен за полицейското насилие?
Публикация   09:38     22 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     538

Коментар на криминалния психолог Росен Йорданов и главния редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов

    „Последствията след извършените проверки по казуса с полицейското насилие са, че Антон Златанов, който беше директор на Столичната полиция, е понижен в длъжност. Той е определен за виновник за всичко, което се случи на протестите миналата година. За мен това не е точно и правилно”. Това заяви в студиото на ”Събуди се” главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов по повод кадрите с насилието, упражнено от служители на реда спрямо демонстранти миналото лято и последвалите мерки от страна на властите.

   „Подходът към тези неща може да бъде с тюхкане, вайкане и възмущение. Тоест – моралната страна. Но може да бъде и сериозен и да се търси цялата, абсолютната, възможна истина, до която може да се достигне”, посочи от своя страна криминалният психолог Росен Йорданов.

   Както винаги не се стига до самата истина с разплитане на полицейското насилие. Това заяви психологът Росен Йорданов в сутрешния блок на Нова телевизия за кадрите с полицейското насилие на миналогодишните граждански протести пред Министерски съвет. По думите му подходът може да бъде само морален, но не и сериозен. Кадрите с полицейското насилие ако гледаме морално, обикновено забравяме, че от агресия до агресия се стига по две причини – или от гледна точка да доминираш над някого, или агресията, породена от страх, безсилие, посочи Йорданов.

    Според него мястото на решаване проблемите с полицейското насилие не е в парламента. Полицейското насилие никога няма да бъде решен проблем, категоричен бе психологът и добави, че е дошъл в студиото на телевизията, за да бъде политически некоректен. Няма да стигнем до разбиране и тук има конкретни хора, които трябва да носят отговорност. Когато нещо се решава е ставало, когато се действа професионално, точно хората, които разследват – разследват съвестно, началниците си вършат работата и тогава всичко се разплати до последния детайл, подчерта Росен Йорданов.

   Според него е имало достатъчно бити и от полицаите, а не само от протестиращите. Добре ли е полицаите да стоят и нищо да не правят, добре ли е за обществото? запита психологът. Онези, които провокират да се петни името на българската полиция остават скрити, каза Йорданов, който познава такива полицаи, които могат така да бият, че нищо да не се разбере и да остане скрито. Той посочи, че истинското възмездие ще остане във въздуха и ще го отнесе Антон Златанов или някои друг.

  Йорданов коментира, че в случая някой е решил да си прави предизборна кампания и то по най-нарцистичен начин- правейки си комисия за собствените героични дела, визирайки явно адвокат Хаджигенов.

   Как могат да бъдат крити кадри, които са собственост на институцията на президента, недоумява Йорданов, според когото вероятно може конкретен човек да е забавил записите. Протестът искаше и претендираше, че можем да живеем заедно, а не да се мразим повече, но се постигна обратното, коментира психологът.

Тагове : насилие ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още