Днес е : Неделя, 9 Май 2021

66 произведения на Христо Генев пренасят в алтернативна вселена

Публикация 16 Apr, 2021 / akcent.bg

Изложбата "РазЛичен" е в Русенската художествена галерия

    48 фотографии и 18 пластики извън стандартните схващания за линия, форма, обем и детайли се опитват да отведат посетителите на Русенската художествена галерия до необятните пространства на свободния полет на изображението. Всъщност става дума за изложбата „РазЛичен“ на известния български художник Христо Генев. Осемнайсетте нетрадиционни скулптури нямат лице и гръб, горе и долу или пък ляво и дясно. По принцип поставени статично на постамент части от тях остават недостъпни за окото. Точно тук нещата стават още по-интересни. Намесва се творческото отражение, възпроизвеждането на действителността посредством художествени образи или казано другояче вместването на обекта в кадър. Така се получава една уникална симбиоза между снимка и фигура. Макар и всичко да остава статично, то дошлият да усети изкуството ще почувства и реално създадената динамика. Произведенията са своеобразен експеримент за бягство от комерсиалното, симетрията, еднотипността, дори от ежедневието и неговата сивота, просто желание за чиста естетика. Порив към необремененото изкуство, допиращо се до въздуха и ефира, без сложни концептуални послания – нравствени, философски или пък политически.

    За Христо Генев експозицията е едновременно различна и много лична. Лична е защото тя съчетава произведения от цялото му творчество. Могат да бъдат видени негови произведения, които са още от студентските години, а и както самият той се шегува „няма пластика, която да не ми е пускала кръв“. Същевременно изложбата е и различна, защото съдържа и някои не показвани досега изображения. Към цялата тази абстракция се добавя и фактът, че той не е от хората, които правят често изложби. Причините са различни, но най-вече се коренят в желанието за неприкосновеност и неомерзеност на изкуството. В това отношение може да се каже, че в някаква степен негов кумир е Ненко Балкански, който е направил едва три самостоятелни изложби. Колкото до необходимостта от различие, то според Генев е валидна максимата, че именно различните хора, особените, тези, които често се явяват трън в очите на другите движат света напред. За него не трябва да се примиряваме единствено и само с оцеляването, защото при него няма движение – само свиване и затваряне.

   Сред първите, които го поздравиха за изложбата беше областният управител Галин Григоров, който му пожела здраве, късмет и истинска удовлетвореност от постигнатото. Във връчения от него поздравителен адрес се казва още „Нека надеждата и вярата в доброто, поривът към съвършенството и устремът за едно по-добро бъдеще да са винаги с Вас! Считам, че различното е необходимост, то е сила, но и „лек“ за по-леко понасяне на сивотата в ежедневието ни!“

   Христо Генев е роден през 1959 година в старозагорското село Горно Черковище. В последствие завършва Художествената гимназия в Казанлък, а след това и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2001-а е директор на Художествената галерия в Казанлък. Приятелите му често го определят като „мохикан“, защото е от тези хора, които до последно остават верни на дадена кауза. Също така той споделя, че Русе му е сред любимите градове и винаги, когато може ще прави изложби тук.

     Официалното откриване на изложбата е довечера от 18.00 ч. на ул. „Борисова“. Там изложбата ще може да бъде посетена до 4 май.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама