Днес е : Сряда, 18 Май 2022

Възходът на Остап Бендер

Публикация 14 Apr, 2021 / Велиана Христова, Дума

Последиците от порочни закони разяждат морала на обществото ни

    Точно преди три години с много оптимизъм бе посрещната промяната на порочния Закон за развитието на академичния състав (ЗРАС), действащ от 2011 г. по волята на тогавашния министър Сергей Игнатов, даващ възможност безконтролно да се роят доктори на науките, професори и доценти без всякаква връзка с науката. Пак по онова време публикувах разследването "Великият Остап Бендер на българската наука" - за уникален в световната практика случай на български бизнесмен, който за 4 години бе успял да стане доктор, три пъти доктор на науките, четири пъти професор и преподавател по 15 учебни дисциплини в 4 вуза (https://www.duma.bg/velikiyat-ostap-bender-na-balgarskata-nauka-n170053). Лицето Венелин Терзиев (род. 1970 г.) бе преминало "на ура" през всички т.нар. оценяващи журита във всички споменати висши училища и цялата му шеметна "научна" кариера илюстрираше прекрасно до какви низини са се сринали висшето ни образование и академичният морал в него. Напомням съвсем накратко.

      "Чудото на българската наука"

"човек от първата десетка на българските учени", както го величаеше неговият пиар в. "Труд", се дипломира през 1997 г. като инженер-химик и като учител по химия в Бургаския университет "Проф. Асен Златаров". Същата година специализира счетоводство и контрол в Стопанската академия в Свищов, според написаното в някои рецензии за него - специализирал и в ТУ-Габрово. Започва да работи в русенското градче Ветово, в Службата по заетостта, която оглавява след 11 месеца. След това става директор на Службата по заетостта в Русе, а не след дълго - зам.-директор на Националната служба по заетостта в София. През 2003 г. е бил и кандидат за кмет на Русе от ПП "Гергьовден". Оглавява фирмата "Скални материали" АД в Русе плюс още 6 фирми и три НПО с дейности от медицина до строителни материали, работи за кратко във Великотърновската болница, след което прокуратурата разследва как негова фирма е получила там блага обществена поръчка за 260 хиляди лева.

   От 2014 г. започва фантастичният му "научен възход". Терзиев защитава докторантура по  икономика във Варненския свободен университет,  пет месеца по-късно защитава първата си голяма докторска дисертация и става "доктор на науките" (с тема за "социална адаптация на военнослужещите") - в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. След още 11 месеца геният защитава втора голяма докторска дисертация в Стопанската академия в Свищов - по финанси. За трети път "доктор на науките" Венелин Терзиев става на 17 януари 2018 г. в Бургаския свободен университет ("политики в социалните дейности"). За първи път навлича професорската тога в Русенския университет през 2015 г. в направление "Архитектура, строителство и геодезия". В интернет се появяват информации, че бил получил благославящо становище от Божидар Лукарски (министър във второто правителство на Борисов), който пък след 3 години учил при Терзиев! Светилото на науката Терзиев се сдобива за втори път с длъжност професор - във Висшето училище по пощи и далекосъобщения (ВУПД), на 13 февруари 2017 г. На 23 февруари 2018 г. героят заема длъжността професор и в Бургаския свободен университет. Хвали се с научната си продукция от общо 1673 статии, участва в десетки конференции у нас и в чужбина. Сам казва, че е в редакционните съвети на над 50 научни издания в България, Русия, Беларус, Лаос, Румъния, Украйна, Турция, Чехия, Северна Македония, Косово, Сърбия, Гърция, Черна гора, Албания, САЩ и др. Научните му интереси са разнообразни: образователни политики и технологии, развитие и управление на културно-историческо наследство, социално управление, социални политики, пазар на труда, управление на човешките ресурси, геополитика, национална сигурност и пр. 

   Пред 2017 г. сайтът на Русенския университет съобщава възторжено, че Терзиев е станал "член-кореспондент" на Руската академия по естествознание и там е награден с ордени. Елементарна справка показа, че тази академия е частна НПО, за която официалният руски Портал на докторантите и аспирантите предупреждава, че раздава измислени титли и медали, че

е мошеническо формирование

и че Европейската организация за противодействие на мошеничествата и корупцията (ЕОПМК) издирва всички, получили награди от тази НПО със символика на Евросъюза. 

   След тази публикация в ДУМА образователното министерство назначи проверка. Тя констатира, че няма нарушения на процедурите, но че "При изследване на четирите дисертационни труда на Венелин Терзиев (един за придобиване на образователната и научна степен "доктор" и три за придобиване на научната степен "доктор на науките" в четири различни висши училища) чрез прилагане на системата за откриване на плагиатство Strike Plagiarism е установено, че във всеки следващ дисертационен труд на Венелин Терзиев процентът автоплагиатство се увеличава. Предвид това е сезирана Комисията по академична етика за проверка по собствена инициатива относно висока степен на автоплагиатство и плагиатство в дисертационните трудове на Венелин Терзиев." Тази комисия бе създадена с промените в ЗРАС и според закона при установено плагиатство научните степени се отнемат. Справка в сайта на въпросната Комисия по академична етика показва, че до момента в нея "случаят Терзиев" не е разгледан...

   А последиците от абсурдното окичване с титли и длъжности продължават да

тровят научната и академичната среда

   Терзиев не само че не е пипнат с пръст, но продължава да просперира. В момента той е редовен професор във Военна академия "Г.С. Раковски" в София и в Русенския университет, главен научен секретар в Университетска многопрофилна болница "Канев" АД в Русе, издава научно електронно списание "Общество и здраве"! През миналата година получава награда "Учен на годината" от International Achievements Research Center, Чикаго, САЩ. В интернет справката за него на този център четем, че научните му публикации вече са станали 2193, а проектите му - 155! Айнщайн ряпа да яде. 

   Пак миналата година Венелин Терзиев е назначен за... шеф на държавната фирма "Реставрация" ЕАД, чийто собственик е Министерството на културата! А през ноември министър Боил Банов го награждава с почетна значка "Златен век" - заради значимия му принос към развитието и популяризирането на българската култура. За наградата е номиниран от: Регионална библиотека "Любен Каравелов в Русе, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Университетска болница "Канев" в Русе, Военна академия "Г.С. Раковски" в София. Шефове на тези организации го наричат възрожденска личност и твърдят, че той участва в над 1100 научни и организационни комитети на международни научни форуми. В едно интервю Терзиев заявява: "Ръководната ми позиция в МК е част от това житейско амплоа, което допълва и осмисля сегашния ми делник". А от хвалебствени статии в няколко медии, каквито не са писани дори за най-големите светила на нашата наука, става ясно, че "името на проф. Венелин Терзиев се нарежда сред големите благодетели на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово. Подпомага популяризирането на българската култура в емигрантските общности в Молдова и Украйна, популяризира образци на малко известно, но значимо, книжовно културно наследство, помага активно на Русенската библиотека "Л. Каравелов".

   Е, появяват се все пак медии, които алармират за абсурда на този шампион по скорострелни научни титли в 4 различни професионални направления, този величав Микеланджело, който пише стотици научни публикации за година, преподава 15 дисциплини, учи докторанти, прави проекти, участва в хиляди форуми, издава десетки списания, върти фирми... В научната общност кипи гняв и омерзение, интернет е пълен с протестни реплики. А Терзиев коментира: завиждат - злоба и завист от хора, които не могат да постигнат високия смисъл на гениалната му дейност. Иначе в Русенския университет тече атестация, но не се е чуло да са атестирали "чудото на науката"...

   Буквално в момента Венелин Терзиев, редом с големи имена на нашата историческа наука, с апломб участва с доклад в научната конференция по повод 200 години от рождението на Георги Раковски, която се провежда на 12-13 април във Военна академия "Г.С. Раковски"! В писмо до началника на академията с копия до МОН и МО бившият министър на науката и образованието и бивш ректор на Русенския университет проф. Марко Тодоров пише за проваления в България "академичен морал" и прилага статии на Терзиев, от които става ясно как с един и същи текст и с плагиатство може да се множат до стотици научните публикации на едно лице. Всуе се надява някой да го чуе.

   България е рай за остапбендеровци. Мошениците просперират, а честните, почтените, знаещите учени са просто наивници. Сегашният министър Красимир Вълчев е решил да изгони от вузовете 1000 от тях насила - иска "да им стори изпъдица и да ги прати в пенсионно пустовремие", както би казал Александър Балан. Били над 65 години. И правилно. Я каква напориста и млада смяна настъпва!

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама