Днес е : Петък, 16 Април 2021

Красен Кралев: Здравеопазването и образованието на нацията са национален приоритет

Публикация 31 Mar, 2021 / akcent.bg

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС посети лечебни заведения в Русе

    Водачът на листата на ГЕРБ-СДС и министър на младежта и спорта Красен Кралев посети лечебни заведения в Русе. Той разговоря с управителите, лекари и медицински персонал от Комплексен онкологичен център и ДКЦ-1.
Д-р Камен Кожухаров и д-р Цветан Райчинов запознаха Кралев с проблеми на специализираната доболнична помощ, както и с добрите практики.

    В срещите участие взеха още кандидатите за народни представители Пламен Нунев, общопрактикуващият лекар д-р Георги Георгиев и Алисе Муртезова, която е административен директор на УМБАЛ „Медика“.
„Здравеопазването и образованието на нацията са стратегически и национален приоритет. През последните години изведохме на преден план кадровото стабилизиране на здравната система и финансовата обезпеченост на сектора“, заяви Кралев.

   По думите му, пандемията от COVID-19 е поставила всички в нова, изключително трудна и непозната ситуация.
Красен Кралев се обърна към медиците с думите: „Благодаря ви, че сте толкова отговорни, изцяло отдадени на професията и полагате неимоверни усилия, за да опазим здравето на нацията“.

   Водачът на листата допълни, че предстои подобряване работата на системата за спешна помощ чрез модернизиране на инфраструктурата, апаратурата и повишаване квалификацията на служителите. „Ще мотивираме младите лекари да работят и в малките и отдалечени населени места чрез по-високо възнаграждение и социални придобивки. Виждате как преобърнахме представата за учителската професия и вече тя е една от най-желаните с достойно заплащане. Ще продължим да използваме ефективно и средствата от Европейския съюз, за да инвестираме във все по-качествено здравеопазване. Щастлив съм, че русенските лечебни заведения се възползват от тези механизми и тук разполагате с апаратура и специалисти на високо ниво“, каза още Кралев.

   Алисе Муртезова заяви, че здравеопазването е част от националната сигурност на страната ни. „Винаги съм казвала, че в здравеопазването не трябва да се правят резки движения. Всички заедно можем да се справим и с безпрецедентната ситуация през последната година. Радвам се че няма отлив на желаещи да се ваксинират и се надявам, че като стигнем минимума от 70% имунизирани, ще се намалят и заболеваемостта, и усложнените случаи, с които сега се сблъскваме ежедневно“, заяви още Муртезова.

   В програмата на ГЕРБ в сектор „Здравеопазване“ е заложено и гарантирано повишаване качеството на детското и майчиното здраве. Предстои да отвори врати национална многопрофилна детска болница, да се финансира асистираната репродукция, да се разшири скринга на наследствените заболявания за превенция на увреждания при децата и др.
 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама