Днес е : Сряда, 20 Януари 2021

ФБР: Въоръжен щурм в 50 щата при импийчмънт на Тръмп

Публикация 12 Jan, 2021 / akcent.bg

   Подготвят въоръжени протести във всичките 50 щата на САЩ, а също и пред законодателните сгради и пред Капитолия във Вашингтон, която бе щурмувана на 6 януари от привърженици на Тръмп. Протестите се планират от тази седмица поне до деня на встъпване в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари.

   Това се казва във вътрешен бюлетин на ФБР, цитиран от ABC News.

   През последните дни ФБР е получил информация и за група, призоваваща за „щурм“ срещу държавни, местни и федерални съдилища и административни сгради, в случай че президентът Доналд Тръмп бъде отстранен от длъжност преди края на мандата си, съобщава dariknews.bg.

   Групата планира също така да „щурмува“ правителствени офиси във всеки щат в деня, в който встъпва в длъжност Джо Байдън, независимо дали щатите са дали гласовете на електоралните си комисии за Байдън или за Тръмп.

   "ФБР получи информация за идентифицирана въоръжена група, която възнамерява да пътува до Вашингтон на 16 януари“, пише в бюлетина. "Те предупредиха, че ако Конгресът се опита да премахне президента Тръмп чрез 25-ата поправка, ще последва огромно въстание."

   Според документите, зад тези организирани усилия стои яростна крайнодясна група, известна като Boogaloo.

  В документа се посочва, че движението Boogaloo вярва, че "въстанието срещу правителството е неизбежно и някои смятат, че трябва да се ускори графикът на въоръжени антиправителствени действия, водещи до гражданска война", съобщава dir.bg.

   Както бе споменато, членовете на движението призовават за "щурм" срещу съдилища на всякакво ниво, правителствени и административни сгради преди инаугурацията на Джо Байдън следващата сряда, 20 януари - и в самия ден.

   Федералните служители на правоприлагащите органи посъветваха полицейските агенции да увеличат мерките за сигурност в държавните сгради в цялата страна след щурма в Капитолия на САЩ, съобщиха източници от правоприлагащите органи пред ABC News.

  В същото време, Министерстото на отбраната на САЩ разреши разполагането на 15 000 военни във Вашингтон по време на инаугурацията на Джо Байдън. Това е заявил шефът на Националната гвардия на САЩ генерал Дениъл Хокансън, информира The Washington Post, цитиран от standartnews.com.

  В американската столица вече се намират 6 000 гвардейци, а точният брой на военнослужащите ще зависи от исканията на федералните агенти. Близо 10 000 от тях ще са на терен още в събота, за да помогнат за логистиката и комуникациите.

   Властите забраниха до 24 януари достъпа на туристи до Монумента на Вашингтон - мястото, от което в сряда започна шествието срещу Капитолия, завършило с щурм на парламента и отнело живота на петима.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама