Строги мерки в цялата страна срещу COVID-19 от петък

Строги мерки в цялата страна срещу COVID-19 от петък
Публикация   23 Ноемв, 2020   /     akcent.bg   /     1434

Поставяне на КПП-та и ограничение на движението между градовете няма да има

    Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, няма да издържат лекарите ни, сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност, но не може да си позволим да губим живота на пациенти, на лекари, на учители. Сега е време да се държим един за друг.

   Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата.

   С тези думи здравният министър проф. Костадин Ангелов анонсира предложението за по силни и строги мерки в цялата страна, които да влязат в сила от петък, предаде репортер на БГНЕС.

   Здравният мнистър съобщи, че днес е направил предложенията пред премиера и пред коалиционните партньори. Предложих тези мерки да влязат от петък, 27 ноември. Те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет и ще вземем решение, заяви той.

   Предложих удължаване срока на извънредната противодепидемична обстановка с 4 месеца, до края на месец март 2021 година.

   Преустановяване на присъствените занятия, стажове, практики във всички университети, училища, детски градини, ясли, извънкласни занимания и дейности по интереси.

   Ще предложа преминаване на обучение в електронна среда за всички образователни институции в страната, заяви още Ангелов.

   Преустановяване работата на всички търговски магазини, тип, мол, заведения за хранене, ресторанти, сладкарници и др., с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, застрахователи, пощи.
Заведенията за хранене ще могат да работят само за доставка на храни по домовете.

   Продължаване на забраната да работят барове, дискотеки и нощни клубове.

    Няма ограничение в дейността на обществения транспорт.

   Поставяне на КПП-та и ограничение на движението между градовете няма да има, уточни Ангелов и добави, че тази мярка е доказала своята неефективност във времето.

   Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си, заяви още проф. Костадин Ангелов.

   Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина, ще спасят хиляди човешки животи.

   Ако мерките дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата поне месец, каза още проф. Костадин Ангелов.

   По-важното е да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването, заяви здравният министър, аргументирайки новите мерки срещу разпространяване на епидемията.

   Той увери, че здравните власти непрестанно следят всички показатели за разпространението на болестта – брой заболели, заразени лекари и учители, както и млади хора и подчерта: Ние ежедневно следим числата и в зависимост от техните, тенденции ще вземаме решения.

   Няма място за паника, няма място за притеснения. Тази битка ще бъде спечелена и тя ще бъде спечелена с разум, интелект и дисциплина, категоричен е проф. Ангелов.

   Той очаква всички негови колеги-министри да подкрепят по строгите мерки, защото системата на здравеопазването има нужда от тях.

   Епидемията няма да застраши провеждането на предстоящите парламентарни избори. Изборният процес няма да бъде засегнат, каза Ангелов.

   Той посочи, че предстои да се обсъди на Министерски съвет и въпроса за преминаването на границата.

   Очаква се тези мерки да дадат резултат най-малко след 8 дни, такива са данните в науката, допълни още здравният министър.

   Здравният министър съобщи още, че „зеленият коридор“ за пазаруване на възрастни хора в хранителните магазини ще бъде променен, ще остане само сутрин. Но в кои часове точно остава да бъде уточнено на правителственото заседание.

    По повод наредбата за наличие на PCR тест за постъпване на лечение в COVID-структура в болница, Ангелов съобщи, че също ще бъде променена.

    Преди здравният министър да оповести, че ще бъдат наложени силни строги мерки, държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че в България над 100% е нарастването на заболеваемостта на седмична база.

   България е на 11 място в ЕС с рекордната до момента заболяемост от COVID-19 от 666,5 на 100 хиляди.

Тагове : мерки , петък ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha