Днес е : Неделя, 29 Ноември 2020

Демократична България Русе настоява за преразглеждане на намеренията за промяна на общия устройствен план на Община Русе

Публикация 28 Oct, 2020 / akcent.bg

  Демократична България Русе настоява за преразглеждане на намеренията за промяна на общия устройствен план на Община Русе, така че с нея да не се допуснат нови замърсяващи производства в индустриалната зона "Тегра" (територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене /КТМ).

   Миналата седмица Общинският съвет на Русе направи опит да даде зелена светлина за поредно замърсяващо въздуха производство. С изменение на общия устройствен план на Община Русе се предвижда промяна на статута на индустриалната зона "Тегра". В момента тя е със статут "предимно производствена", т.е. отредена е предимно за складове и административни и обслужващи сгради и в нея не се допускат производства с вредни отделяния (предприятия на химическата и каучуковата промишленост с отпадъчни технологични продукти, варо-бетонови центрове и асфалтови бази и всякакъв вид леярни за черни и цветни метали – чл. 25 от Наредба №7 за устройството на отделните видове територии и устройствени зони). С промяната на плана обаче се предвижда тя да стане "чисто производствена", т.е. да се разреши изграждането на по-широг кръг от производствени съоръжения.

   След часове на дебати миналата седмица Общинският съвет на Русе отложи приемането на Общия устройствен план. Спорните предложения ще се изясняват на експертен съвет, свикан от 13 часа в четвъртък (28 октомври). По време на заседанието утре пред пред сградата на Община Русе ще има засилено гражданско присъствие.

   Наред с това жители на гр. Мартен се самоорганизираха  на протест от 17.00 часа на главния път до КТМ, на най-близкия до Русе разклон за Мартен.

   "Налице е поредното инвестиционно намерение, което ще доведе до химически тормоз над жители на град Мартен и гр. Русе. То е депозирано надлежно в РИОСВ-Русе и очаква своето безаварийно бъдеще, в чиято реализация ще се усвояват отпадъци от животински мазнини от различни краища на света, за да се произвежда биодизел до зеленчуковите градини на мартенчани. Отново в България, при това в Русе, ще се произвеждат горива от отпадни продукт в непосредствена близост до населеното място. Желанието на инвеститора е зоната в КТМ, където ще се реализира инвестиционното намерение, да се категоризира като „чисто производствена"  в рамките на новия Общ устройствен план на Община Русе (ОУПО)", казват организаторите на протеста.

   Те настояват индустриалната зона "Тегра" да остане със статут "предимно производствена", местната власт да не допуска нови замърсяващи производства, а върху дейността на съществуващите предприятия да се осъществява строг контрол.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама